Ma délelőtt vízmintát vettek a talajból az egykori gyömrői szemétbánya területén, ahol a városi legendák szerint néhány éve (?) veszélyes anyagokat tartalmazó hordókat ástak el. 

A mintavételt az arra illetékes környezetvédelmi szakhatóság végezte el, de jelen volt a katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársa is – számolt be róla Gyenes Levente a város volt vezetője hivatalos facebook oldalán.

Az április végi időközi polgármester választás kampányában többször napirendre került, hogy egyes állítások szerint valakik, valamikor valamilyen veszélyes anyagokat tartalmazó hordókat ástak el a mára már rekultivált szemétbányában. Konkrétumokat senki nem tud, de az ügyben bejelentést tettek a katasztrófavédelemnél. Ennek kapcsán most a bánya melletti figyelő kútból vettek vízmintát, melyben kifejezetten olyan összetevőket keresnek majd, melyek jelezhetik veszélyes anyagok jelenlétét a közelben.
Vízmintát vesznek a figyelő-kútbólGyenes szerint az elásott hordók legendája több sebből is vérzik. Hivatalos oldalán ezt írja.

A szemle során az alábbi megállapításokat tettük:

- Az egykori szemétbánya teljes egészében rekultiválva lett 10 éve, amelyet a szakhatóság befejezettnek nyilvánított 2009-ben.
- A Pevdi területét 2010-ben vette meg jelenlegi tulajdonosa, majd fél évre rá kezdődött a veszélyes anyagok elszállítása innen.
- A szemétbányába 150 db 200 literes vegyszeres hordó kiszállítása, a méreteinél fogva járműtől függően minimum 10-15 kanyarban történhetett volna, amit senki nem vett észre és nem is jelzett.
- A 150 db 200 literes vegyszeres hordó méreteit tekintve csak úgy helyezhető el, ha a meglévő szemétből 150 köbméternyi mennyiséget előbb kiásnak és ennek helyére rakják a hordókat.
- A kiásott nagy mennyiségű szemetet valahova tenni kell, ennek nyoma sehol sincs.
- Szemetet kitermelni nem olyan, mint földet ásni markolóval, mivel a vegyes anyagok miatt fokozottan omlásveszélyes és igen nehezen mozdítható.
- Ugyanezért még kutató ásásokat is csak nagyon komoly eszközökkel, nagy nehézségek árán, különösen indokolt esetben lehet végezni egy szemétbányában.

Gyenes Levente (jobbra) és a katasztrófavédelem munkatársa a helyszínen


A volt polgármester szerint „nehezen kivitelezhető és még nehezebben hihető ez az egész sztori, még a megjelent szakemberek, hatósági képviselők számára is.

A vízminták eredménye 2-3 hét múlva lesz meg, akkor dől el, hogy szükségesek-e további vizsgálatok vagy sem. Ha találnak veszélyes anyagra utaló nyomokat, akkor a kormányhivatalnak kell majd eljárnia, de ha nem, akkor ez eljárást lezárják, annak költségeit pedig a valótlan bejelentést tevőre terhelhetik majd.

 

06:00, 12:00, 18:00, 20:10 - Gyömrő Info Magazin
06:06, 12:06, 18:06, 20:16 - Önkormányzati félóra - Dr. Mezey Attila és Agócs Zoltán
06:40, 12:40, 18:40, 20:50 - CoolToura - Losonc (ism.)
07:16, 13:16, 19:16, 21:26 - KO - az N1TV műsora
07:40, 13:40, 19:40, 21:50 - Gyere ahogy vagy!