Gyömrőn az elmúlt években tudatos szakmai munka zajlik a kézilabda utánpótlás terén. A legkisebbek a szivacskézilabdával kezdhetik, majd a gyermekkézin át a korosztályos csapatokon keresztül vezethet az út a felnőtt együttesekig. Volcz Ákos és Valenta Eszter – amellett hogy a helyi felnőtt csapatok játékosai – sok munkát és időt fektetnek az utánpótlásképzésbe. A magas szintű szakmai munkára a honi szövetség is felfigyelt. Ennek újabb bizonyítéka volt, hogy Volcz Ákost kérték fel, egyetlen magyar szakemberként vegyen részt az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) által szervezett 28 év alatti utánpótlás edzőknek szervezett szakmai továbbképzésen. 14 ország delegált egy-egy szakembert, akik a Balatonbogláron tartott képzés keretében neves mesteredzőkkel dolgozhattak együtt. A június közepén tartott öt napos képzésről Volcz Ákossal beszélgettünk.

 

SIGNAL Média: Hazánkban vélhetően több száz 28 év alatti utánpótlás edző van, mégis téged delegált a szövetség. Mi lehet ennek az oka?

Volcz Ákos: Nagyon megtisztelő volt, hogy engem kértek fel az edzőképzésen való részvételre. Egyben egy hatalmas feladat is volt számomra. A miértekről inkább a szövetség illetékeseit kellene megkérdezni, az mindenestre tény: elismerik a Gyömrőn végzett munkánkat, pontosan tudják milyen szintű szakmai munka zajlik a Gyömrő VSK utánpótlás-csapatainál.

Hogy kell elképzelnünk ezt a képzést, milyen foglalkozások voltak?

A Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) adott otthont a kurzusnak, melyen 14-en vettünk részt. Minden országból egy-egy kolléga érkezett. Több témában hallgathattunk meg előadásokat, illetve gyakorlati képzésre is sor került. De sok olyan hasznos újdonságot is megtanulhattunk, amikre eddig nem volt lehetőség. Ilyen például a csapatépítő programok magas szintű szervezése, a pszichológia, vagy éppen a stressz oldással kapcsolatos praktikák. Több országból érkeztek előadók. Hazánkat Kovács Péter mesteredző képviselte. Németországból Jürgen Boss tartott előadásokat, de az ismert szerb szakember Milan Petronijevic is sok hasznos tanáccsal látott el minket. Az EHF részéről Nicole Rabenseifner volt jelen. Összességében egy nagyon hasznos, sok tapasztalatot adó és nagyon intenzív képzés volt.

Gondolom a tudásotokról számot kellett adni.

Igen, méghozzá a gyakorlatban. Mindenkinek két bemutató edzést kellett tartania. Az egyik témája előre ismert volt, míg a másik csak az utolsó pillanatban dőlt el. Nekem kapusedzést kellett tartanom, illetve a 3-2-1-es védekezés kellett gyakoroltatnom a NEKA növendékeivel. Az edzéstervet le kellett adnunk az EHF-nek is. Az edzések után a helyszínen lévő szakembere értékelték is a látottakat.

Milyen értékeléseket kaptál?

Összességében nagyon jókat! A kapusedzésnél kaptam néhány hasznos tanácsot a gyakorlatok sorrendjével, változatosságával kapcsolatban. Ezeket be is építem a gyömrői munkámba. De mind Kovács Péter, mind a többiek nagyon pozitív véleményt formáltak az edzéseimről.

Azért ez igen jó érzés lehetett!

Már önmagában az egy fantasztikus dolog volt, hogy én kaptam lehetőséget a részvételre. Ilyen elismert és kiváló szakemberektől nagyon sokat lehet tanulni. Arról nem beszélve, hogy remek kapcsolatokat lehetett építeni a többi edzőkollégával. Érdekes volt látni például a norvég edző technikáit. Egymástól is sokat tudtunk tanulni.

Ezeknek az új kapcsolatoknak lehet haszna gyömrői szinten?

Reményeim szerint igen! Eleve a képzésen tanult újdonságokat megpróbálom majd beépíteni a mindennapi munkánkba. Másfelől pedig szeretnénk összehozni egy nemzetközi utánpótlás tornát Gyömrőn. A feltételek és a körülmények adottak.

06:00, 12:00, 18:00, 21:56 - Gyömrő Info Magazin
06:17, 12:17, 18:17, 22:13 - Önkormányzati félóra - Gyenes Levente
06:46, 12:46, 18:46, 22:42 - Szemtől szemben - dr. Szűcs Lajos
07:15, 13:15, 19:15, 23:11 - Könyves percek
07:34, 13:34, 19:34, 23:30 - 20 éves a város - Gyömrő
09:07, 15:07, 21:07, 01:03 - A doktor
09:14, 15:14, 21:14, 01:10 - Honvéd 7.
09:25, 15:25, 21:25, 01:21 - Gyere ahogy vagy!!