Valahogy mindig ott motoszkál az ember fejében a kisördög, hogy egy magyar film legyen bármennyire is jó, akkor is magyar, szóval nem lehet igazán jó. Na, erre cáfol rá A martfűi rém. 

Sopsits Árpád filmje megtörtént esetet dolgoz fel, kiváló módon. 1957-ben meggyilkolják a martfűi cipőgyár egyik dolgozóját. A rendszer nyomására gyorsan találnak egy tettest, aki magára is vállalja a bűncselekményt. Ártatlanul. Hét évvel később újabb támadás történik, majd a gyilkosságok és támadások folytatódnak. A nők rettegnek, a rendőrség sötétben tapogatózik.

A film több szálat is gördít a néző elé. Egyrészt ott van a börtönben ülő ártatlan férfi (Kovács Péter), annak vívódásai, majd megismerjük a valódi elkövetőt (Hajduk Károly), és családi hátterét. Láthatjuk a helyi, alkohollal küzdő nyomozó (Anger Zsolt) és az ügyész (Bárnai Péter) nehézkes együttműködését, de ami a leginkább szembetűnő: kapunk egy tökéletesnek tűnő korrajzot Magyarországról a forradalom utáni időszakból. Láthatjuk, hogyan próbálja befolyásolni a nyomozást a frissen kinevezett főügyész (Trill Zsolt), vagy hallhatjuk a tételmondatnak is beillő utasítást: "Ebben az országban nincsenek sorozatgyilkosok! Világos?"

A film készítői vállalták a rizikót, és inkább a 18-as korhatár besorolást választották, mintsem a visszafogott, szofisztikált vizuális ábrázolást. A zseniális operatőri munkának, vagyis Szabó Gábornak köszönhetően úgy látunk minden egyes erőszakot, haláltusát, hogy közben mégsem érzünk viszolygást. Persze fájón belemar az emberbe a valóság tudata, de pontosan ez kell ahhoz, hogy ez a film kiemelkedjen a „már megint egy magyar film” kategóriájából. A fények, a kameraképek, mind-mind ráerősítenek a nyomasztó alaphangulatra.

Merthogy mégiscsak egy thrillerről beszélünk, egy nagyon jól elkészített thrillerről.

A film egyetlen képkockája alatt sem gondolkodtam azon, hogy egy magyar filmet nézek, lekötött az elsőtől az utolsó mozzanatig.Kifejezetten jót tett a filmnek, hogy nem agyonhasznált színészekkel készítették el. Nyilván Anger Zsolt, vagy épp a főügyészt alakító Trill Zsolt sokaknak ismerős lesz, de a szereplők többsége a nagyközönség számára üdítően új arc a vásznon.  

Biztosan hat az emberre a tudat, hogy megtörtént estről szól a film, mint ahogy az is, hogy nem valahol a tengerentúlon, hanem Martfűn volt mindez. De mindezt leválasztva is úgy álltam fel a székből, hogy igen, ez egy nagyon jó film lett. Minden stimmelt: a jó alap sztori (közhely, hogy az élet írta…), a rendezés, az operatőri munka, a színészek és a képi világ is, mindezek mellé pedig az ilyenkor kellően hatásos zenei motívumok is érkeznek.

Nem lenne meglepő, ha az év hazai filmjét köszönthetnénk A martfűi rémben. Egy biztos: soha rosszabbat!A martfűi rém
magyar thriller, 121 perc (2016) 18 éves korhatárral
forgalmazó: Big Bang Media
Bemutató: 2016. november 10.


rendező – forgatókönyvíró: Sopsits Árpád

operatőr: Szabó Gábor

Szereplők: Kovács Péter, Hajduk Károly, Csépai Eszter, Trill Zsolt, Anger Zsolt, Balsai Mónika, Rea Izabella, Rea Rebeka, Bárnai Péter, Jászberényi Gábor, Szamosi Zsófia, Varga Zétény(Fotók: Big Bang Média)06:00, 12:00, 18:00, 20:24 - Gyömrő Info Magazin
06:23, 12:23, 18:23, 2048 - Szemtől szemben - Alföldi Róbert
06:47, 12:47, 18:47, 21:11 - Az orvos válaszol 20. rész
06:54, 12:54, 18:54, 21:18 - Sporttárs :Szőke Gábor
07:26, 13:26, 19:26, 21:51 - Egy falat kenyér... - Dénes Tamás
07:53, 13:53, 19:53, 22:18 - Gyere ahogy vagy!