Maximum még egy évig tudnak temetni Gyömrőn, az Új telepi temetőbe, mert a terület lassan elfogy, a temető megtelik. Hely lenne a bővítésre, de messze még a megoldás.

1970-es évek eleje óta működik az Új telepi temető. Az elmúlt közel ötven évben koporsós és urnás temetések is szép számmal voltak, de számos díszsírhely és családi kripta is helyet kapott a temetőben. Az önkormányzati üzemeltetésű temető kapcsán évek óta téma, hogy kinőtte magát, előbb-utóbb elfogy a hely, és nem lehet temetni.

Jelen állás szerint pedig sokkal inkább előbb, mint utóbb. Garamszegi Sándor a város alpolgármestere, civilben pedig temetkezési vállalkozó. Ő úgy kalkulál, hogy jelen formájában még maximum egy évig tudnak itt temetéseket végezni. Ha sok a koporsós szertartás, akkor talán már ennyi idő sincs hátra.

Átmeneti megoldás van, mivel rendelkezésre áll egy nem túl nagy terület, amit fel tudunk parcellázni – mondja Garamszegi. Csakhogy a temető hátsó részében található területen jelenleg szemetet tárolnak. Több konténerben állnak a műanyag kaspók, mécsesek, mellettük pedig az elszáradt koszorúk, virágok és egyéb növényi hulladék. Ezeket előbb el kellene szállítani, utána pedig kitalálni, hogy az előírások betartása mellett hol és hogyan tudjuk tárolni a hulladékot – vázolja a jövőképet az alpolgármester.

Úgy számolunk, hogy ennek a területnek a felhasználásával további egy évet nyerünk a végleges megoldás kialakítására – mondta Garamszegi.
A szemetet el kell tüntenti, utána ide lehetne temetkezni


A végleges megoldás pedig egy hatalmas földterület, ami a temető mögött helyezkedik el. A tervek szerint erre bővülne a sírkert. Ehhez viszont ki kellene pucolni ezt a részt, megtisztítani a talajt, hogy egyáltalán alkalmas legyen a temetkezésre.

Erre a munkára profi céget kell megbízni, mert hatalmas feladat. Pontos költségbecslésünk még nincs, de biztosan sok milliós tétel lesz, hogy megfelelő kegyeleti helyet tudjunk itt kialakítani - mondja a városvezető.

Garamszegi Sándor szerint ha ez a beruházás megvalósul, újabb ötven évre biztosítva lesz a megfelelő színvonalú temetkezés a városban.


A témában pénteken hosszabb interjút láthatka Garamszegi Sándorral a SIGNAL TV Önkormányzati félóra című műsorában!
06:00, 12:00, 18:00, 21:29 - Gyömrő Info Magazin
06:25, 12:25, 18:25, 21:55 - Az orvos válaszol 11.rész
06:37, 12:37, 18:37, 22:07 - GyömrőSzínház - Csókos asszony
08:59, 14:59, 20:59, 00:29 - Gyere ahogy vagy!