Olvasónk, 40-es éveiben járó gyömrői férfi. Fülfájása miatt úgy gondolta, felkeresi a helyi szakrendelő szakorvosát. Július 11-én, szerda reggel besétált a gyömrői egészségházba, ahol épp egy másik férfi szeretett volna szintén a fülészetre bejutni. Ott közölték vele, hogy több mint húszan várnak, nem fog sorra kerülni, nem tud sorszámot kapni. A férfi emelt hangon jelezte: már egy héttel ezelőtt sem kerül sorra, akkor azt mondták, ma jöjjön vissza.

Ezt követően olvasónk már sorsa tudatában próbált szintén a fülészetre sorszámot kérni, de Ő sem kapott. Ellenben javasolták neki, hogy menjen át a monori szakrendelőbe. Nagy rutinra vall, hogy mielőtt munkaidőben átkocsikázott volna, felhívta a monori szakrendelőt, ahol közölték vele, hogy gyömrői betegeket nem fogadnak, menjen a területileg illetékes Bajcsy kórházba, ha komoly a baj.

Fülfájós betegünk nem adta fel, ismét telefonált, ezúttal a Bajcsy kórházat hívta. Ott kedvesen közölték vele, hogy oda bizony ne menjen, forduljon bizalommal a területileg illetékes helyi szakrendelőhöz. Oda, ahol már a rendelés kezdésekor nem kapott sorszámot.

A történet szomorú vége, hogy olvasónk fájós füllel tért haza, ahol házi praktikák bevetésével próbál gyógyulni. Vagy persze elmehet magánrendelőbe, ahol több tízezer forint kifizetése mellett vélhetően foglalkoznának is vele. Hiába a több évtizede tisztességgel fizetett tb, az állami ellátórendszer egész egyszerűen alkalmatlan a feladatra – írta szomorúan.

Gyömrő: heti egy nap, 5 órás rendelési idő

A Gyömrői Szakorvosi Rendelő, ahova olvasónk lakhelye szerint is tartozik, hivatalosan a Bajcsy-Zsilinszky Kórház rendelőintézete. Itt hetente egyetlen alkalommal, szerdánként van rendelés a fül-orr-gégészeten, 7 és 12 óra között. Vagyis hetente összesen 5 órában tud több mint húszezer gyömrői lakos, valamint a vonzáskörzet további több tízezer lakosa ilyen irányú szakrendelést igénybe venni. Előjegyzés nm szükséges, így nem nagy meglepetés, hogy már reggel hét előtt sorok kígyóznak.

A gyömrői rendelőben egyébként csak júliusban 13 különböző szakterület több mint húsz rendelése marad el a hivatalos tájékoztatás szerint. Ez sem könnyíti meg a betegek életét.

 

Körbeküldés: a Bajcsy kórház a sor végén

Olvasónk szomorú kálváriája jól mutatja, mennyire rossz a rendszer. A helyi szakrendelőben alig van rendelés, így az nem tudja fogadni. Átmenne a szomszédos város hasonló intézményébe, de az nem fogadja, mert nem oda tartozik. Pedig a monori és gyömrői szakrendelő is a Bajcsy-Zsilinszky Kórház alá tartozik. A kórház pedig nagyvonalúan helyben marasztalná a beteget, nyilván van elég gond és beteg a fővárosban is.

Marad a magánrendelés?

Ha valami nagyon fáj, akkor azzal úgy sem vár az embere heteket, míg sorra kerül, talán így gondolkodik az állami rendszer. Nyilván van mód magánrendelés igénybevételére. Gyömrőn a magánegészségházban is elérhető a fül-orr-gégészeti szakrendelés. Az is csak hetente egyszer, előjegyzésre, és helyszíni készpénzes fizetés ellenében. Ha valakinek nincs erre kerete, akkor vajon hova fordulhat?

A kórház nem beszél, a beteg nem adja fel

Cikkünket már múlt héten csütörtökön meg akartuk jelentetni, de panaszos olvasónkkal közösen úgy döntöttünk, kivárjuk mi lesz a fülfájás vége. Levélben kerestük meg az ügyben a Bajcsy kórházat, akik a konkrét kérdéseinkre egyáltalán nem válaszoltak, csupán annyit írtak: küldjük el a beteg adatait, és kivizsgálják az esetet. Ehhez levélírónk nem járult hozzá, mint mondta: nem soronkívüliséget, hanem normális ellátást várna el, mindenki számára. A kórháznak az alábbi kérdéseket küldtük el:

  • Normális dolog-e, hogy Gyömrőn heti egy alkalommal, összesen 5 órában érhető el fül-orr-gégészeti szakrendelés? Tervezik-e, hogy változtatnak ezen?
  • Ilyen esetben hova mehet egy beteg, ha állami ellátást tud csak igénybe venni?
  • A kórház rendben valónak tartja e, hogy egy beteget így "körbeküldenek", végül sehol nem látják el.
  • Korábban volt szó a a gyömrői szakrendelő felújításáról, bővítéséről. Hol tart jelenleg ez a projekt, mikorra várhatóak konkrét lépések?
Ezek közül csak az utolsóra érkezett érdemi reakció: a szakrendelő felújításának előkészítése terv szerint halad, jövő évben kezdődnek a munkálatok – írták.

Megkerestük Gyömrő Város Önkormányzatát is, hogy pontosan milyen fázisban tart a felújítás előkészítése, de a múlt héten szerdán írásban feltett kérdéseinkre eddig nem érkezett válasz.

Olvasónk végül tegnap ismét felkereste a gyömrői szakrendelést. Reggel 7:25-kor ért oda, és szerencsésen megkapta a 25-ös sorszámot a 7 órakor kezdődő rendelésre. Végül pontos diagnózist nem tudtak felállítani, így a Bajcsy kórhátban kötött ki, ahol öt napos infúziós kúrát írtak neki elő, hogy javuljon a hallása. Mindezt természetesen Gyömrőn nem, csak a kórházban tudják elvégezni, így minden reggel ott kezdődhet a napja. Olvasónk hozzátette: mindkét helyen kifogástalan ellátásban részesült, mindennel elégedett volt. Kivéve azzal, hogy egy hetet kellett minderre várnia az orvoshiány, és a rendelési idők rövidsége miatt.
06:00, 12:00, 18:00, 21:29 - Gyömrő Info Magazin
06:25, 12:25, 18:25, 21:55 - Az orvos válaszol 11.rész
06:37, 12:37, 18:37, 22:07 - GyömrőSzínház - Csókos asszony
08:59, 14:59, 20:59, 00:29 - Gyere ahogy vagy!