Megdöbbentő videó került nyilvánosságra a napokban. A felvételeken a gyömrői Fekete István Általános Iskola látható, pontosabban az, milyen borzasztó állapotok uralkodnak a 100 éves épületben.

A képsorok az épületen belül készültek, a felvételek tanulsága szerint bejárták gyakorlatilag az egész iskolát. A látvány lehangoló: omladozó mennyezet, hiányos falak, hulló vakolat, folyamatos beázások. A videó készítői szerint az egykori (és leendő) tornaterem olyan dohos, hogy a tanárok illatosítót kénytelenek használni, hogy elviselhető legyen a levegő. A videó végén a készítők azt írják, hogy télen sokszor 18 fokban ülnek a gyerekek a termekben, a tanárok pedig nem tudják megnyitni az E-naplót, annyira lassú az informatikai rendszer. Hozzáteszik: az évszázados épületben elöregedett a fűtési és az elektromos rendszer is.

A videót a Feketézzünk nevű közösség töltötte fel. Közösségi oldalukon azt írják: lelkes szülők, pedagógusok és gyerekek próbálnak tenni az

iskoláért.Ősztől jönnek a konténertermek

Az már régebb óta tudható, hogy az iskola nagyon komoly férőhelyhiánnyal küzd. Ezt a fenntartó Monori tankerület most úgy oldja meg, hogy két konténert helyeznek el az iskola mellett, a szerencsések ezekben kezdhetik meg a tanévet. Ez persze csak akkor valósulhat meg, ha az önkormányzat által korábban erre a célra megvásárolt telket alkalmassá teszik a konténerek fogadására. A konténertantermek kapcsán időközben az is kiderült, a gyerekek majd a wc előterén keresztül közelíthetik meg leendő tantermüket.

Úgy tudjuk, hogy a gyömrői városvezetés gyakorlatilag mindent magára vállalt annak érdekében, hogy a tanévkezdésre a helyükre kerüljenek a konténerek. Pedig hivatalosan a fenntartó tankerület feladata és felelőssége lenne a feltételek biztosítása, mint ahogy az ehhez szükséges anyagi háttér biztosítása is.  

Napokkal ezelőtt megkerestük a Klebelsberg központ sajtóosztályát, ahol interjút kértünk a gyömrői helyzet kapcsán. Eddig választ nem kaptunk.  A videó megjelenése kapcsán újabb kérdéseket küldtünk nekik, ha válaszolnak természetesen beszámolunk róla.
06:00, 12:00, 18:00, 19:46 - Gyömrő Info Magazin
06:27, 12:27, 18:27, 20:13 - Az orvos válaszol 15.rész
06:34, 12:34, 18:34, 20:21 - Háttérben 18.rész - Oltárc (ism.)
07:17, 13:17, 19:17, 21:04 - Gyere ahogy vagy!