Csütörtök délelőtt a helyi polgármesteri hivatalban egyeztettek a gyömrői Fekete István Általános Iskola felújításáról a szülők, a városvezetés és a Monori Tankerület képviselői. Ami biztos: az épület rendkívül rossz állapotban van, de évekig nem lehet új iskola építésére számítani.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az iskola szülői munkaközössége egy videót hozott nyilvánosságra, melyen az iskola siralmas, sok esetben balesetveszélyes állapotát mutatták be. Ezt követően a széles körű összefogás jött létre, melyhez több százan csatlakoztak, vállalva, hogy pénzzel, eszközzel vagy kétkezi munkával segítik az iskola épületének szebbé tételét a rohamosan közelgő tanévkezdésre.

A munkálatokat el is kezdték, az önkormányzat külön számlát nyitott a szülők részére, hogy ingyen tudjanak alapanyagokat vásárolni, de ahogy az lenni szokott, menet közben jöttek elő az újabb hibák. Ennek csúcspontja volt, amikor a hétvégén egész egyszerűen elégett a falban lévő elektromos vezeték egy része. Az elavult rendszer nem bírta a terhelést, pedig még csak el sem kezdődött a tanév.

Csütörtökön aztán egy asztalhoz ült minden érintett: a szülői munkaközösség képviselői, az iskola igazgatója, az ingatlan tulajdonosaként az önkormányzat részéről Mezey Attila polgármester, valamint az iskolát fenntartó monori tankerület igazgatója és helyettese is.

A szülők összefoglalták kéréseiket, amit már több alkalommal több fórumon is megtettek. Röviden és tömören: normális környezetet, biztonságos iskolát szeretnének a gyermekeiknek, és ezért tenni is hajlandóak. (a kétkezi munkák mellett néhány nap alatt egymillió forintot is összegyűjtöttek)
Fehér ingben Mezey Attila polgármester, balra Hrutkáné Molnár Mónika a Monori tankerület igazgatója


Hrutkáné Molnár Mónika, a Monori Tankerületi Központ igazgatója már a megbeszélés elején leszögezte: a tankerület 2016-ban vette az iskolát az önkormányzattól, alapvető feladatuk pedig csak az állagmegóvás, nem a felújítás lenne. Ennek ellenére – tette hozzá – az elmúlt időszakban és ezt követően is megtesznek mindent a lehetőségeikhez mérten a fejlesztésekért. Az igazgató szerint a tankerülethez tartozó 48 iskola között is a rosszabbak közé tartozik a Fekete István Általános Iskola. Éppen ezért az elmúlt három évben 35 millió forint értékben végeztek felújítást az épületen. Ennek ellenére is csak tűzoltás, ami most zajlik, tette hozzá.


Bővítés, új iskola? Talán öt év múlva


A szülők másik problémája az iskola túlzsúfoltsága. Már az előző évben is százzal több gyerek járt az iskolába, mint amennyi hivatalosan elférne, ám a két hét múlva kezdődő új tanévben ez további hetven fővel nőni fog. Azt már korábban tudni lehetett, hogy lehetetlen a gyerekek elhelyezése, ezért az új tanévben két osztály számára konténertantermeket telepítenek az iskola mellé.

A tankerületi vezető elmondta, az idő rövidsége miatt végül nem vasalt betonalapra helyezik a speciális konténereket, csupán sóderágyra rakják. Jövőre aztán majd kap egy megfelelő betonalapot. Merthogy a konténerek maradnak, sőt bővíteni fogják a kontingenst: a tervek szerint emeletet kap a most elhelyezendő épület. Ennek ellenére a tankerült csak rövid távon számol a konténerekkel, csakhogy a rövid táv ebben az esetben több évet jelent.

Molnárné megnyugtatta a szülőket: a konténerek jobbak és szebbek lesznek, mint a legtöbb régi tanterem, a fűtés mellett klíma is lesz bennük, illetve saját vizesblokkot is kapnak. Ami viszont rossz hír, hogy tanévkezdésre biztosan nem készülnek el. A kivitelező ígérete szerint szeptember első hetében fogják leszállítani és összerakni, ha addigra minden tereprendezéssel és közmű bekötéssel végeznek. Jelen állás szerint az első két hétben tehát mégis meg kell oldania az iskolának további hetven gyermek ideiglenes oktatását a szűkös keretek között.

Mezey Attila polgármester kifejtette, hogy az önkormányzat mindenben partner, de a valódi és megnyugtató megoldás az iskola bővítése, még ideálisabb esetben elbontása és egy új építése lenne. Erre azonban az önkormányzatnak vagy a tankerületnek soha nem lesz pénze – jelentette ki.

Ezt erősítette meg a tankerület igazgatója is, aki elmondta, hogy Gyömrő rákerült arra a minisztériumi listára, mely azokat a településeket tartalmazza, ahol rövid időn belül új iskola építése szükséges. Molnárné szerint erre a listára felkerülni is hosszú és sok munka volt. Ennél hosszabb már csak a megvalósulást lehet. A SIGNAL TV kérdésére válaszolva azt mondta, felújítások esetében 2-3 év a megvalósítás, míg új iskola esetében Maglódot hozta fel példaként: a szomszédos településen hat évbe telt, mire a listára kerüléstől az építési engedélyig jutottak. Most már csak a pénzre várnak.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen további felújítást terveznek a 100 éves gyömrői épületben úgy válaszolt: anyagi erőforrásaik jelentős részét elvitte a konténerek megvásárlása, így jelentős felújításra nem lehet számítani.
06:00, 12:00, 18:00, 21:38 - Gyömrő Info Magazin
06:11, 12:11, 18:11, 21:49 - Önkományzati félóra
06:35, 12:35, 18:35, 22:13 - Közmeghallgatás
07:18, 13:18, 19:18, 22:56 - Turné Busz 4.rész
08:17, 14:17, 20:17, 23:56 - A doktor
08:25, 14:25, 20:25, 00:03 - Honvéd 7
08:34, 14:34, 20:34, 00:12 - Sporttárs - Rudolf Péter
09:10, 15:10, 21:10, 00:49 - Gyere ahogy vagy!!