Hivatalos lett, ami eddig is szinte biztos volt: közösen indul az októberi önkormányzati választáson a Gyömrő 2000 Kör és a Fidesz. A két szervezet közösen indít jelölteket és polgármestert.

Hetek óta sejteni lehetett, hogy a várost 17 éve vezető Gyömrő 2000 Kör története során először nem önállóan indul a választáson. Ezt erősítette meg az is, hogy bár több mint egy hete zajlik a támogató aláírások gyűjtése, eddig sehol nem hozták nyilvánosságra a jelöltjeiket. Ugyanez a helyzet a Fidesz gyömrői szervezeténél is, akik ellentétben a kormánypárt több környező településen lévő szervezetével nem kampányolnak, nem adnak hírt az aláírásgyűjtésről, de még csak a jelöltekről sem.

Csütörtökön írásban kerestük meg mindkét szervezet vezetőjét, akiktől szerettük volna megtudni, hogy kiket indítanak az októberi helyhatósági választáson, és a névsort mikor hozzák nyilvánosságra?

Kertész Gyula a Gyömrő 2000 Kör elnöke cikkünk megjelenéséig nem válaszolt levelünkre, ellenben Ducsai Sándor a Fidesz helyi szervezetének vezetője, egyben önkormányzati képviselő részletes tájékoztatást adott. Szombaton aztán gyakorlatilag az Ő szavait erősítette meg a Gyömrő 2000 Kör is, miután egy olyan kiadványt kezdtek terjeszteni, amiben már szerepel: közösen indul a két szervezet.

Nem támogatás, hanem közös indulás

Sok helyen látható, hogy civil jelölteket támogatnak kormány vagy épp ellenzéki pártok. Így lesz ez Üllőn is, ahol szinte a teljes ellenzék az Üllő Te Vagy! jelöltjeit támogatja, és nem indítanak mást.

Gyömrőn ezzel szemben más a helyzet. A Fidesz és a Gyömrő 2000 Kör megállapodása szerint a 8 egyéni körzetben vegyesen állítanak jelölteket: 5 helyen a 2000 kör, míg 3 körzetben a Fidesz. Az aláírásgyűjtő íveken úgy tudjuk közös jelöltként szerepelnek a képviselő-jelöltek, vagy együtt indul a két szervezet.

A Gyömrő 2000 Kör – Fidesz jelöltjei (zárójelben a jelenlegi szervezetük neve):

Polgármesterjelölt: Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör)
1-es körzet: Ducsai Sándor (Fidesz)
2-es körzet: Tölli László (Gyömrő 2000 Kör)
3-as körzet: Hodruszky Lajos (Gyömrő 2000 Kör)
4-es körzet: Garamszegi Sándor (Gyömrő 2000 Kör)
5-ös körzet: Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör)
6-os körzet: Kossuth László (Gyömrő 2000 Kör)
7-es körzet: Bardóczy Árpád (Fidesz)
8-as körzet: Novák Csaba (fidesz)

A listából az látszik, hogy a kormánypárt azokat a körzeteket kapta meg, melyekben nem indulnak újra a 2000 kör már kipróbált jelöltjei. A 2-es körzetben Fábián Béla a korára való tekintettel nem vállalta az indulást, helyére a jelenleg az 1-es körzet képviselője Tölli László érkezik, míg a megüresedő 1-es körzetben a fidesz önkormányzati képviselője Ducsai Sándor indul el.

A 6-os körzetben Székely Attila nem vállalta az indulást, sőt: a Művészeti Központ igazgatója, a 2000 Kör alapító tagja néhány hete kilépett a szervezetből, viszonya erősen megromlott a városvezetéssel. Helyén a korábbi ruszin önkormányzati képviselő Bardóczy Árpád indul. Ő korábban a fidesz jelöltje is volt a megelőző választásokon.

A 8-as körzetben, vagyis a Liget lakóparkban Szabó Zsolt nyert a 2000 kör színiben 2014-ben, ám őt néhány hónapja kizárták a városvezetést alkotó csapatból. Szabó emiatt új szervezettel, a Számít6sz Rám egyesülettel indulhat a választáson. Az elmúlt hetekben a Lecsófesztivál körüli vita kapcsán is látszott: elmérgesedett a viszony a képviselő és egykori szervezete között.
Helyén szintén a Fidesz által javasolt Novák Csaba indulhat. Ő korábban információink szerint nem volt jelölt, jelenleg a MÁV Zrt. kommunikációs osztályán dolgozik.

Ducsai Sándor a fidesz helyi szervezetének vezetője a SIGNAL Médiának írt válaszában hangsúlyozta: szeretnék, ha a jelenleg tapasztalható békés, demokratikus, kölcsönös tiszteletre épülő hozzáállás jellemezné a jövőben is az önkormányzatot. Hozzátette: a város lakosságának is az az igénye, hogy legyen mindig békesség Gyömrőn. Ezért támogatják a mostani választáson „Gyömrő legerősebb civil szervezetét és a kiváló munkát végző jelenlegi városvezetést.”

A kormánypárti politikus kérdésünkre válaszolva azt írta: nem döntöttek még a listaállításról. (Kompenzációs listáról 3 fő juthat be a testületre, jelenleg Ducsai Sándor mellett Horváth István és Sas Zoltán ülhet így ott) Mivel közös indulásról van szó, így a két szervezet egy listát állíthat. A listán szereplő nevekről még vélhetően egyeztetni kell, mivel úgy tudjuk többen is jelezték az első helyre szóló igényüket.

Jogilag ugyan lehetséges, hogy külön-külön állítsanak listát, ám a vonatkozó jogszabály szerint ahhoz a körzetek legalább felében kell önálló jelöltet indítani. Ez a Gyömrő 2000 Körnek sikerül is (5 fővel), ám a Fidesznek csak akkor lenne meg a minimum 4 jelöltje, ha valamelyik független, pártsemleges 2000 körös jelölt „átülne” a kormánypárti jelöltek közé.

Sokkal valószínűbb a közös indulás mellett a közös lista, már „csak” a névsorban kell megállapodni.

Ducsai Sándor kiemelte, nem szeretnének felesleges kampányháborúba bonyolódni, éppen ezért tekintettek el első kiadványuk kiadásától is. Az erre szánt pénzt jótékony célra ajánlották fel. Szerinte fontosabb a személyes jelenlét, ami az aláírásgyűjtés során valósul meg.

Érdekes, hogy az ajánló aláírások gyűjtésénél is komoly önmérsékletet tanúsít a két szervezet: míg a korábbi választások során pultokkal, aktivistákkal voltak jelen a város több pontján, most gyakorlatilag láthatatlanok lettek. Arról egyelőre nincs hír, hogy az így megtakarított kampánypénzt is esetleg felajánlották volna.

Ami tény: a FIDESZ részéről nem újdonság a közös indulás, hiszen korábban is volt már rá példa, hogy helyi civil szervezetekkel együtt indultak. Más a helyzet viszont a várost vezető Gyömrő 2000 Körrel, akik öt éve teljes és elsöprő győzelmet arattak, és évek óta hangsúlyozzák függetlenségük és pártsemlegességük fontosságát. Mást ne mondjunk: az önkormányzat honlapján minden képviselőjüknél kiemelik: nem tagja egyetlen politikai pártnak sem.


FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenését követően Mezey Attila a Gyömrő 2000 Kör - Fidesz polgármester-jelöltje írásban jelezte: Székely Attila továbbra is a Gyömrő 2000 Kör tagja. Mint írta, a képviselő kilépéséről sem neki, sem Kertész Gyula elnöknek nincs tudomása. 
Székely Attilát kerestük telefonon, a képivselő megerősítette, hogy írásban jelezte kilépését a Gyömrő 2000 Kör tagsága és vezetősége felé. Hozzátette: az ezzel kapocsolatos, zárt 2000 körös facebook csoportban írt bejegyzését Kertést Gyula elnök kommentálta is, így egészen biztosan tudnia kell a döntéséről.

06:00, 12:00, 18:00, 20:59 - Gyömrő Info Magazin
06:13, 12:13, 18:13, 21:13 - Önkormányzati félóra - Gyenes Levente
06:40, 12:40, 18:40, 21:39 - Szemtől szemben - Hajdú András
07:12, 13:12, 19:12, 22:11 - Könyves percek
07:34, 13:34, 19:34, 22:34 - A doktor
07:41, 13:41, 19:41, 22:47 - Honvéd 7
07:52, 13:52, 19:52, 22:54 - Sporttárs - Tóth József
08:29, 14:29, 20:29, 23:30 - Gyere ahogy vagy!!