Törölte a képviselőjelöltek közül Bardóczy Árpádot (Gyömrő 2000 Kör – Fidesz) Gyömrőn a Helyi Választási Bizottság. A döntésre azt követően került sor, hogy a Nemzeti Választási Iroda törölte Bardóczyt a központi névjegyzékből. 

Vasárnap délelőtt ülésezett Gyömrőn a Helyi Választási Bizottság (HVB). Az ülés összehívását a Nemzeti Választási Iroda kezdeményezte, miután szeptember 27-én levélben tájékoztatták a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetőjét arról, hogy Bardóczy Árpádnak nincs érvényes magyarországi lakcíme, ezért törölték a választói névjegyzékből Az NVI levele szerint a Gyömrő 2000 Kör – Fidesz jelöltjének 2016. november 16. óta fiktív a lakóhelye, míg a tartózkodási helye 2019. szeptember 1-től megszűnt.

A vonatkozó jogszabályok aktív és passzív választójogot is meghatároznak. Előbbi esetében, vagyis a szavazás jogának feltétele a magyarországi lakóhely. Passzív választójog esetében, ami a választhatóságot foglalja magában viszont nem kikötés a magyarországi lakcím. Ebben az esetben viszont a jelöltnek kérnie kellett volna a központi névjegyzékbe való felvételét, ami Bardóczy esetében nem történt meg.

Mivel Bardóczy Árpád nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel, az NVI törölte a központi névjegyzékből, így nem választhat, a fentebb írt kérelem elmulasztása miatt pedig nem is választható.

A HVB-nek nem volt mérlegelési jogköre, miután Bardóczy Árpád már nem szerepel a központi névjegyzékben, - összhangban az NVI felhívásával – törölniük kellett mind az egyéni képviselőjelöltek, mind a kompenzációs listás jelöltek közül.

A HVB a döntésről szóló határozatában megjegyzi: a rendelkezésre álló dokumentumok alapján a jelölt korábbi nyilvántartásba vétele jogszerű volt, mivel a választói névjegyzékből csak ezt követően törölték.

A vasárnapi döntéssel szemben van lehetőség fellebbezésre, melyre 3 napja van a Gyömrő 2000 Kör – Fidesz jelölőszerveknek, illetve magának az érintettnek.Mit jelent a döntés a gyakorlatban?

Sem a helyi, sem pedig a megyei választási iroda elmúlt több évtizedes történetében nem volt példa ilyen kizárásra. Természetesen egy esetleges fellebbezés eredménye változtathat a jelenlegi helyzeten, de a mostani állás szerint a 7-es számú egyéni választókerületben nem lesz jelöltje a Gyömrő 2000 Kör – Fidesznek, így egy körzetes képviselői helytől egészen biztosan elesnek, illetve csökkeni fog a kompenzációs listára érkező szavazatok száma is, mivel 8 helyett csak 7 egyéni képviselő kaphat szavazatot. (Ugyanígy hét képviselőt indít a Számít6sz Rám Egyesület is, de ők maguk döntöttek úgy, hogy a hármas körzetben nem indítanak jelöltet)

Amennyiben az esetleges fellebbezés után sem változik a helyzet, úgy az alábbi jelöltekre szavazhatnak majd Gyömrőn a 7-es számú EVK-ban:

Fodor Mária (HEGY)
Földesi Katalin (Jó Itt Élni! Közösség)
Kovács Béla (Számít6sz Rám Egyesület)
06:00, 12:00, 18:00, 21:31 - Gyömrő Info Magazin
06:10, 12:10, 18:10, 21:41 - Háttérben 6.rész (ism.)
06:43, 12:43, 18:43, 22:14 - Cooltoura - Népek tánca (ism.)
07:27, 13:27, 19:27, 22:58 - GyömrőSzínház - Színjáték az életem (ism.)
08:58, 14:58, 20:58, 00:29 - Gyere ahogy vagy!