2019 decemberének végén már közel 70 millió forinttal tartozott a közszolgáltató a Gyömrői Városüzemeltetésnek a szemétszállítási feladatok elvégzése kapcsán.

Napok óta hangos a sajtó a fővárosban (is) tapasztalható problémáról, vagyis hogy a kukaholdig sok pénzzel tartozik a szemétszállítást elvégző cégnek. A probléma nem újkeletű, nemrég a gödöllői térségben ment csődbe egy cég, miután nem fizette ki neki az állami holdig időben a szállítási díjakat.

A gyömrői városüzemeltető kft alvállalkozóként vesz részt a szemétszállításban – mondta a SIGNAL TV-nek Agócs Zoltán, az önkormányzati cég ügyvezetője. A rendszer a gyakorlatban úgy működik, hogy a kukaholdingként elhíresült Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) szedi be a szemétszállítási díjat a lakosoktól, majd a vele szerződésben álló közszolgáltatóknak ebből fizet egy alapdíjat, majd különböző szorzók alapján további összegeket.

Mivel a közszolgáltató nem rendelkezik elegendő kapacitással a munka elvégzéséhez, ezért alvállalkozókat vesz igénybe. Ilyen alvállalkozó a Gyömrő TÜF Nonprofit Kft is. Gyömrő a kecskeméti székhelyű DTKH Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-vel áll szerződésben. Ez a közszolgáltató összesen 99 településen lát el hulladékgazdálkodási feladatokat. Értelemszerűen az Ő alvállalkozójuk a gyömrői városüzemeltető cég is.

Utóbbi a helyi szemétszállítás és gyűjtés mellett ügyfélszolgálati irodát is működtet a városban.

Agócs Zoltán a SIGNAL TV kérdésére elmondta, hogy 2019 decemberében a DTKH közel 70 millió forinttal tartozott a Gyömrői TÜF Kft-nek, vagyis több, mint 9 hónapja nem fizetett a szemétszállításért. A gyömrői cég ebben a 9 hónapban is levégezte a feladatot, minden dolgozót és költséget kifizetett. Az ügyvezető szerint azonban a helyzet nem tartható tovább, mivel a cég működését veszélyezteti a hatalmas tartozás.

Év végén hangnemet váltottunk, és a rengeteg kérés, könyörgés után már ügyvédi levélben követeltük a tartozás kifizetését – mondta Agócs Zoltán. Ezt követően a DTKH kérésére megállapodtunk abban, hogy 2020 május végéig több részletben fizetik ki a tartozásukat. Az első részlet december 31-ig volt esedékes, de már ezt sem fizették ki – tette hozzá az ügyvezető.


Csődeljárást kezdeményezhetnek


Mivel a gyömrői cég nem tudja tovább ingyen elvégezni a szemétszállítási feladatot, mindenképp további lépéseket fognak tenni. Az ügyvezető elmondta, várnak még pár napot, de ha a DTKH nem kezdi meg a felhalmozott tartozása törlesztését, csődeljárást fognak kezdeményezni a közszolgáltató ellen. Agócs hozzátette: a horribilis tartozás mellett sorra érkeznek az aktuális számlák, amiket szintén nem fizetnek ki, így a kintlévőségük napról-napra növekszik.

Úgy tudjuk, hogy a DTKH folyamatosan arra hivatkozik, hogy őket sem fizeti ki az állami tulajdonú NHKV Zrt., ezért nem tudnak fizetni az alvállalkozóknak sem. Az ügyben többször kerestük a DTKH vezetőjét, de az ígéretek ellenére eddig nem álltak szóba velünk.
 
06:00, 12:00, 18:00, 20:44 - Gyömrő Info Magazin
06:28, 12:28, 18:28, 21:13 - Könyves percek
07:11, 13:11, 19:11, 21:56 - Falat kenyér.... - Balázs Fecó
07:42, 13:42, 19:42, 22:27 - Sporttárs - Faragó Tamás
08:15, 14:15, 20:15, 22:59 - Gyere ahogy vagy!!