Megelégelte a gyömrői városvezetés, hogy a szemétszállítást végző közszolgáltató nem fizeti ki az elvégzett munkát, ezért úgy döntöttek: felmondják a szerződést.


Az elmúlt időszakban több cikkben is foglalkoztunk vele, hogy a térségben 99 településen közszolgáltatóként jelen lévő DTKH Kft. gyakorlatilag minden alvállalkozójának jelentős összeggel tartozik. Ezek az alvállalkozók legtöbb esetben önkormányzati cégek, akik kénytelenek kifizetni a szemétszállítást valóban elvégző vállalkozókat, de Ők maguk már nem kapják meg a jogos járandóságukat a közszolgáltatótól.

Január végi cikkünkben összefoglaltuk, hogy akkor már közel 200 millió forinttal tartozott az egyes önkormányzati alvállalkozóknak. Akkor a DTKH kisebb részleteket elutalt ugyan, de azóta ismét csak gyűlnek a tartozások. Ebből lett elege a gyömrői városvezetésnek, akik úgy döntöttek: felmondják a szerződést a kecskeméti székhelyű céggel.

Egészen pontosan utasítottam a Városüzemeltető cégünk vezetőjét, hogy kezdeményezze a szerződés felmondását – mondta megkeresésünkre Gyenes Levente polgármester. A TÜF Kft. áll szerződésben a DTKH-val, nekik tartozik a közszolgáltató 60 millió forinttal. A probléma az, hogy ezt a 60 millió forintot az önkormányzatnak kell meghiteleznie a városüzemeltető cégnek – vázolta a problémát a polgármester. Jeleztük, hogy ez így nem működik,. Aztán kértük a pénzünket, majd könyörögtünk érte, írtunk kedves és dühös levelet, ügyvédi felszólítást, de semmi nem történt, meséli Gyenes Levente.


Most telt be a pohár

Kérdésünkre, hogy miért épp most lett elege a városvezetésnek az évek óta fennálló helyzetből a polgármester őszintén válaszolt: a veszélyhelyzet kapcsán jelentősen nőttek az önkormányzat kiadásai, míg a kormányzat gépjármű súlyadó elvételéről szóló döntése miatt közel 50 millió forinttal csökkennek a bevételek. Ha így folytatódik és további elvonásokra kerül sor az önkormányzatoktól, akkor a túlélésért kell majd küzdenünk, ebbe pedig nem fér bele, hogy több tízmillió forintot hitelezzünk egy gigacégnek – mondta a polgármester.


Új szerződés, vagy kijelölt szolgáltató

Ha megtörténik a szerződés felmondása, a DTKH-nak új alvállalkozót kell keresnie, mivel a cégnek sem eszköze sem embere nincs a gyömrői szemétszállítás elvégzésére. A mostani cég, amelyiknek a gyömrői TÜF Kft. időben fizet, nem biztos hogy bevállalja, hogy egy bizonytalan kifizetésű megállapodást kössön közvetlenül a közszolgáltatóval. Ha ők nem vállalják, akkor előfordulhat, hogy a Katasztrófavédelem jelöl ki egy céget, melynek el kell végeznie a feladatot, mivel a település nem maradhat szemétszállítás nélkül.


Ha kell, elindítják a felszámolást

A gyömrői önkormányzat persze nem elégszik meg a szerződés felmondásával, hanem minél előbb szeretne hozzájutni jogos, számlákkal igazolt követeléseihez. Küldözgethetünk majd felszólító leveleket, meg hasonlókat, de azt mát tudjuk, ennek mennyi hatása van – mondja a polgármester. Gyenes Levente úgy véli, ha nincs más mód, azonnal felszámolási eljárást fognak kezdeményezni a DTKH ellen, akik épp ma jelentették be, hogy a koronavírus miatt mostantól csak egy darab cserezsákot adnak a lakosoknak a szelektív szállítás során. Indoklásuk szerint ezzel is csökkenteni akarják a fertőzésveszélyt. A lakosok szerint viszont inkább csak az amúgy sem túl veretes szolgáltatási színvonalat.
06:00, 12:00, 18:00, 21:20 - Gyömrő Info Magazin
06:14, 12:14, 18:14, 21:35 - Önkormányzati félóra - Gyenes Levente
06:39, 12:39, 18:39, 21:59 - Háttérben 17. -Tokaj (ism.)
07:18, 13:18, 19:18, 22:38 - Monori Színház: Tűvé-tevők
08:48, 14:48, 20:48, 00:08 - Gyere ahogy vagy!