Négy embert, köztük a Pest Megyei Kormányhivatal több munkatársát is előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, miután az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolta meg őket.

Információnk szerint mintegy két héttel ezelőtt vették őrizetbe a dolgozókat. A SIGNAL TV megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóosztálya megerősítette az őrizetbe vétel tényét. Azt írták:  vezető beosztású személy által az előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást, amely eljárásban négy személyt hallgatott ki gyanúsítottként. A nyomozó ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte valamennyi gyanúsított letartóztatását.

Úgy tudjuk, hogy az egyik érintett, akire vezető beosztású személyként hivatkoznak nem más, mint a Pest Megyei Kormányhivatal 6-os számú építésügyi osztályának vezetője, akinek neve egyik pillanatról a másikra el is tűnt a kormányhivatal weboldaláról. A Gyáli székhelyű osztály működési területéhez tartozik egyebek mellett Monor, Gyömrő, Üllő, Vecsés és Maglód is. Az érintett vezető korábban hosszú évekig a gyömrői polgármesteri hivatal építésügyi osztályán dolgozott, majd a hatósági jogkörök állami elvételekor került át a kormányhivatalhoz.

Hogy pontosan milyen üggyel, ügyekkel összefüggésben vádolják a négy személyt arról nem ad információt az ügyészség. Nem kizárt azonban, hogy hasonló esetek állhatnak a háttérben, mint ami Gyömrőn is történt: egy bizonyos vállalkozó sorra alakított ki olyan lakásokat, melyekre később nem tudott lakcímet képezni az önkormányzat, mert szabálytalanul történt a kivitelezés. A legtöbb esetben egy, már meglévő családi házban alakítottak ki 5-6 lakást, de olyan esetről is tudunk, amikor egy korábbi csirkeólat alakítottak át, majd adtak el lakásként. Általában a közművek sem voltak szabályszerűen bekötve, van olyan ingatlan ahol egyetlen slag lát el vízzel több lakást.

A Gyömrői önkormányzat megpróbált fellépni a vállalkozó ellen, de jogkörök hiányában szinte semmi nem történt. Az azonban bizonyos, hogy a vonatkozó engedélyek és eljárások a gyáli építésügyi hatóságon mentek keresztül, melynek vezetője most rács mögé került.

Ebben az ügyben egyébként közel tucatnyi alkalommal kerestük írásban a Pest Megyei Kormányhivatal sajtóosztályát, de egyetlen egy alkalommal sem reagáltak. Telefonon is csak annyit közölt egy kormányhivatali munkatárs, hogy a sajtóosztály a miniszterelnökség engedélye nélkül nem nyilatkozhat. Ezután megkerestük a miniszterelnökséget is, de tőlük sem érkezett válasz. Jártunk olyan ingatlannál is, mely az érintett vállalkozó kivitelezésében készült. A lakók nyilatkozni nem akartak, de néhány percen belül két férfi jelent meg és kérte számon stábunkat, hogy mit csinálunk a háznál, és hogy erről tud-e az építtető?

Mindezek tükrében nem lenne meglepő ha ez, vagy hasonló ügyek állnának az őrizetbe vételek hátterében.
06:00, 12:00, 18:00, 20:59 - Gyömrő Info Magazin
06:13, 12:13, 18:13, 21:13 - Önkormányzati félóra - Gyenes Levente
06:40, 12:40, 18:40, 21:39 - Szemtől szemben - Hajdú András
07:12, 13:12, 19:12, 22:11 - Könyves percek
07:34, 13:34, 19:34, 22:34 - A doktor
07:41, 13:41, 19:41, 22:47 - Honvéd 7
07:52, 13:52, 19:52, 22:54 - Sporttárs - Tóth József
08:29, 14:29, 20:29, 23:30 - Gyere ahogy vagy!!