Egyre inkább bohózatba illő, amit a Monori Tankerület művel a gyömrői Fekete István Általános Iskola bontása majd újjáépítése kapcsán. A legújabb hír: visszavonták a konténeriskola építési engedély kérelmét.

Ha minden a lassan két éve megfogalmazott tervek szerint alakulna, akkor már állnia kellene annak a konténeriskolának, ahova a gyömrői Fekete István Általános Iskola tanuló járnának addig, míg a Kossuth Ferenc utcai iskolát lebontják, és újat építenek. Ehhez képest a konténereknek kijelölt helyen nem történt semmi, túl azon, hogy az önkormányzat saját költéségén utat épített oda.

A Monori Tankerület a közbeszerzési értesítő alapján mintegy 1.4 milliárd forintért vásárolt konténereket, de azt senki nem tudja, hogy hol vannak, mikor érkezhetnek.

Gyenes Levente polgármester korábban arról beszélt, hogy nekik júniusban le kell kötniük a Kossuth utcai iskolát a közművekről, de információnk szerint a tankerület jelezte: ne tegyék.

Úgy tudjuk, az elmúlt hetekben zajlottak egyeztetések az iskola jövőjével kapcsolatban, ám az ott elhangzottakról senki nem beszélhet a tankerületi vezető kérésére. Információnk szerint az iskola igazgatója még arra is utasítást kapott, hogy a kollégáit sem avathatja be a tárgyalás részleteibe. Így aztán hivatalosan senki nem tudja, hogy mikor kezdődhet a bontás, mikor kell az egész iskolának a város által ingyen adott területre költöznie.


Elzavart tévéstáb, néma tankerület

Néhány héttel ezelőtt Gyenes Levente polgármester megbeszélést kezdeményezett a Monori Tankerület vezetésével a kialakult helyzetről. A városvezető szeretett volna konkrét válaszokat kapni a felmerülő kérdésekre, így arra is, hogy megkezdődnek-e a munkálatok az eredetileg tervezett idén nyári időpontban?

A találkozóra a gyömrői polgármesteri hivatal tárgyalójában került sor, ahol a SIGNAL TV stábja is megjelent. Szerettünk volna beszámolni az egyeztetésről, illetve megkérdezni a tankerület vezetését az iskola sorsáról. Amikor azonban dr. Hrutkáné Molnár Mónika igazgató meglátott minket, utasította a kollégáját, hogy küldje el stábunkat. A nem túl szívélyes, láthatóan feszült munkatárs arra hivatkozott, hogy nem kértünk előzetesen engedélyt arra, hogy interjút készíthessünk. Stábunk a vágóképezéssel is elégedett lett volna, de az egyre ingerültebb tankerületi vezető ehhez sem járult hozzá, sőt: gyakorlatilag kizavarták a városi televíziót az önkormányzat épületéből. Végül annyival búcsúztak: küldjük el írásban a megkeresést, természetesen válaszolnak rá, és rendelkezésre fognak állni.

Televíziónk elküldte írásban a megkeresést, amire érkezett is válasz: a témában nem kívánnak nyilatkozni, majd csak akkor, ha lesz miről.

Ezt követően az elmúlt egy hónapban fél tucat írásos megkeresést küldtünk az iskola kapcsán a tankerület vezetőjének. Egyetlen választ kaptunk csupán Hadnagy Judit gazdasági igazgatótól, mely szerint a főnöke szabadságon van, de utána áll majd rendelkezésre. Innentől azonban már egyetlen levelünkre sem érkezett válasz.dr. Hrutkáné Molnár Mónika, a monori tankerület igazgatójaHasonlóan jártunk az oktatásért (eddig...) felelős Emberi Erőforrások Minisztériumával is: előbb elfoglaltságaikra hivatkozva álltak el az interjútól az oktatási államtitkárságon, majd később egyetlen hivatalos levelükre sem válaszoltak.


Visszavont építési engedély, garantált csúszás

Jóval együttműködőbb volt a Pest Megyei Kormányhivatal, akik röviden ugyan, de válaszoltak megkeresésünkre, melyben megerősítették: a Monori Tankerület néhány hete még az elbírálás előtt visszavonta a tervezett konténeriskola építési engedélykérelmét. Mivel az illetékes hatóság egyúttal az eljárást is megszüntette, így gyakorlatilag elölről kell kezdeni a procedúrát. Mindez hetekig, hónapokig tarthat, így egészen bizonyos, hogy nyárra nem készül el az ideiglenes iskola. Ez értelemszerűen jelenti azt is, hogy a gyerekek ősszel is maradnak az egyre rosszabb állapotú iskolában, melynek tornacsarnokáról pár hónapja szél lefújta a tető egy részét. Úgy tudjuk a tankerület akkor nem kívánta megcsináltatni az épületet, mondván hamarosan kiköltöznek onnan.


Tanácstalan tanárok, ingerült szülők

A fentiek ismeretében nem meglepő, hogy egyre több szülő kéri számon, hogy mi lesz a gyermekeik sorsa? Erre a tanárok sem tudnak válaszolni, bár az már számukra is egyértelmű, hogy idén nem lesz költözés. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a csütörtöki kormányinfó bejelentették, számos állami beruházást halasztanak el az idei évben költségcsökkentés miatt. Az illetékes miniszter kiemelte: csak olyanokat, ahol még nem kezdődött meg az építkezés. Emiatt sokan attól tartanak, hogy a gyömrői Fekete István Általános Iskola megépítése is erre a sorsra jut, miközben a gyerekek nem férnek el az épületben, melynek egyes részei lassan használhatatlan állapotba kerülnek.
06:00, 12:00, 18:00, 20:39 - Gyömrő Info Magazin
06:18, 12:18, 18:18, 20:57 - Honvéd 7
06:34, 12:34, 18:34, 21:13 - A doktor
06:45, 12:45, 18:45, 21:24 - Turnébusz
07:45, 13:45, 19:45, 22:24 - Sztárportré 
08:07, 14:07, 20:07, 22:46 - Gyere ahogy vagy!