Egy ideje tartotta magát az a pletyka, mely szerint kiszáll a Harmónia Idősek Falvából az alapító-tulajdonos Miller Jefim. A 71 éves ukrán származású üzletember társaival 2009-ben hozta létre a Harmónia – K Közhasznú N
onprofit Kft-t, mely az Idősek Falvának helyet adó földterület tulajdonosa. A felépítmények, vagyis az épületek egy másik cég, az OEST Kft tulajdonában állnak, de a két cég több szálon is összefonódik, így a vezetők, tulajdonosok személye is azonos.

A kósza városi pletykákat ellenőrizve kiderült: valóban megvált érdekeltségeitől az ukrán üzleti kör, helyettük pedig a fideszhez sok szálon kötődő, mások mellett a min
zterelnök vejével Tiborcz Istvánnal is üzletelő vállalkozók érkeztek.

Mindkét cég, vagyis az OEST Kft., és a Harmónia – K Kft. esetében is már látható a cégbírósági papírokon a váltás ténye. Utóbbi cégnél 2023. november 30-val lett hatályos az új tulajdonos, az MHB Partners Vagyonkezelő Kft. Az idén augusztus végén létrehozott cég mögött az a MIKE FERENC áll, aki annak idején a Questor felszámolóbiztosa volt, tavaly pedig egy közel három milliárd forintos üzletet kötött Tiborcz Istvánnal.

Az OEST Kft. esetében már kacifántosabb a váltás. Érdekes módon szintén november 30-i hatállyal érkezett a Berhold-Property Kft, mely céget ugyancsak idén nyáron alapította az INDOTEK Zrt. A Jellinek Dánielhez köthető cégcsoport aztán kiszállt a cégből, helyére alig két nappal az OEST megvásárlása előtt az ENDINS Holding Zrt. jött be tulajdonosként. Az ENDINS többségi befolyást biztosító részvényese az a DELTOVIT HOLDING Zrt, melynek vezetője és többségi tulajdonosa - a sajtóhírek szerint 237 milliárd forintos vagyonnal rendeflkező - JELLINEK DÁNIEL.

Az ukránok mentek, Indotekes magyarok jöttek

A tulajdonosváltások eredményeként mindkét cégben változott a vezető tisztségviselők személye.

Az OEST vezető tisztségviselői közül távozott Miller Jefim mellett Osipenko Igor, Dubinszkij Leonard Juzefovics és Luzsi István is. Helyettük érkezett Dr. Nádasdy Bence az INDOTEK finanszírozási igazgatója, a szintén az INDOTEK-nél dolgozó és több pénzügyi cégben érintett Dr. Németh Kristóf, valamint Szöllősi Tamás az INDOTEK Group operációs és HR igazgatója,

Dubinszkij, Osipenko és Miller egyben tulajdonosok is voltak, helyettük jött a képbe a Berhold-Property Kft. Az új cégen kívül tulajdonos maradt az OEST-ben a Harmónia – K Kft, valamint egy bizonyos Basin Gregory Felix is, aki a hivatalos adatok szerint New Jersey-ben él. Ő az egyetlen, aki megmaradt a korábbi tulajdonosok közül.

A „Harmónia K” esetében távozott, mint vezető tisztségviselő Miller Jefim, így egyedül dr. Huszár László maradt ebben a pozícióban, aki egyébként az idősek falva szakmai igazgatója. A közhasznú kft. felügyelőbizottságába hárman érkeztek: Mike Ferenc, Antal Balázs András és Vörös Gábor. Utóbbi korábban az INDOTEK csoport ingatlanüzemeltetési igazgatójaként tartott előadást egy Portfolio konferencián. Ahogy már írtuk, a „Harmónia K” új tulajdonosa az MHB Partners lett, a cég érkezésével pedig távozott Osipenko, Miller és Dubinszkij is. Csak egyetlen „régi harcos” maradt a hídon: nem más, mint az OEST esetében már látott Basin Gregory Felix. Az mindenesetre jól látszik, hogy mindkét felvásárló cég hemzseg a Jellinekhez köthető Indotekes vezetőktől.
Nem egyszerű a vevő lánc végére jutniMennyi az annyi?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon mekkora összegért cserében válhattak meg az eddigi tulajdonosok – a 73 esztendős amerikában élő Basin kivételével – a tulajdonrészüktől? A Harmónia K kft. 2022-ben kicsivel több, mint egy milliárd forintos nettó árbevétel mellett 32 millió forintos nyereséget termelt. Az OEST Kft. 484 millió forintos árbevétel mellett 225 milliós adózott eredményt produkált.

A vételár kérdésére üzleti titokra hivatkozva senki nem kívánt válaszolni, de több forrásból is úgy tudjuk, hogy a teljes tranzakció vételéra elérte a 2.5-3 milliárd forintot. Igaz, korábban bő egy milliárddal kevesebbért is kínálták már a tulajdonrészt.

 

Hogyan tovább?

Vélhetően most ez a kérdés foglalkoztatja leginkább az idősek falva 166 dolgozóját. Az szinte biztos, hogy a két céget megvásárló üzleti köröknek együtt kell dolgoznia, hiszen az Idősek Falva üzemeltetése csak így lehet biztosított.

Természetesen megkerestük az összes érintett céget, hogy megtudjuk: mi a tervük az intézménnyel a továbbiakban? Írásban feltett kérdéseinkre csak az INDOTEK csoport reagált. Azt írták: türelmünket kérik, már dolgoznak a válaszokon.

Az eladás kapcsán telefonon kerestük Miller Jefimet, aki azonban nem kívánt nyilatkozni, inkább dr. Huszár Lászlóhoz, a „Harmónia K” Kft. ügyvezetőjéhez irányított bennünket.

Huszár először sem cáfolni sem megerősíteni nem akarta a tulajdonosváltást, végül azonban elismerte a változás tényét. Kiemelte: az új tulajdonos is idősek otthonaként kívánja üzemeltetni az intézményt, és a szakmai vezetés is változatlan marad. Arra kérdésre, hogy mi volt az eladás oka, és hogyan lett Jellinek Dániel a vevő, nem kívánt válaszolni.FRISSÍTÉS 2023. 12. 11: 11:09: 

Válaszolt megkeresésünkre az INDOTEK Csoport. Levelükben azt írták, hogy a Berhold-Property Kft. a Harmónia Idősek Falva épületeit birtokló OEST Kft. 56%-os tulajdonrészét vásárolta meg. A cég közölte: mindez klasszikus ingatlanbefektetés, mely során bérbeadják az ingatlanokat a Harmónia Nonprofit Kft. részére.   Kiemelték: a tranzakció az idősek falva lakóinak mindennapjaira semmilyen hatással nem bír, céljuk az idősek ellátáshoz szükséges színvonalas infrastruktúra további biztosítása. 
06:00, 12:00, 18:00, 20:39 - Gyömrő Info Magazin
06:18, 12:18, 18:18, 20:57 - Honvéd 7
06:34, 12:34, 18:34, 21:13 - A doktor
06:45, 12:45, 18:45, 21:24 - Turnébusz
07:45, 13:45, 19:45, 22:24 - Sztárportré 
08:07, 14:07, 20:07, 22:46 - Gyere ahogy vagy!