A júniusi önkormányzati választás kampányidőszaka hivatalosan csak április 20-án kezdődik, de gyakorlatilag hónapok óta kampányüzemmódban vannak a gyömrői érintett szervezetek. A Jó Itt Élni! Közösség és a Hajnal Egyesület is kiadványok és online megjelenések formájában próbálja a lakosságot maga mellé állítani.

Az egyre élesedő helyzetben aztán néha egészen hajmeresztő ötleteket is bedobnak a köztudatba. Ilyen lehet a Hajnal Egyesület napokban megjelent videója, melyben előbb Szekrényes Gábor képviselőjelölt, majd Horváth István polgármesterjelölt beszélt. Előbbi az olykor zavarba ejtő videóban az önkormányzat által a vasútállomásnál megcsináltatott új parkolóban állva arról beszél, hogy nem elég a több száz új parkolóhely, még többre van szükség.

Szekrényestől aztán Horváth István polgármesterjelölt veszi át a szót, aki Angela Merkeli kéztartással arról beszél, hogy a Vörösmarty utcai parkolási helyzetet más módon kell megoldani. Egészen pontosan úgy, hogy a vasúti sínek melletti töltést megbontva, abból „levennének” nagyjából egy méternyit szakaszt, ezzel szélesítve az utat. Horváth a gondolatait azzal zárja, hogy ehhez kérnek a lakosságtól felhatalmazást.


A MÁV nem hallott az ötletről

Nos, az egészen biztos, hogy a lakosok „felhatalmazása” kevés lesz, ugyanis a vasúti infrastruktúrát érintő bármilyen változtatáshoz a MÁV írásos engedélyére van szükség. A SIGNAL Média megkereste a vasúttársaságot, ahol meglepődtek az ötlet hallattán, erről ugyanis semmilyen tájékoztatást vagy megkeresést nem kaptak eddig.

A cég válaszában azt írta: kizárólag a MÁV írásos engedélyével végezhető el bármilyen beavatkozás. Ezt az engedélyt pedig az önkormányzat által készíttetett és előzetesen benyújtott tervek alapján adja vagy nem adja ki a vasút.

Vagyis ahhoz, hogy valóban keskenyebb legyen a vasúti töltés, előbb terveket kell készíteni, hatástanulmányt kell csináltatni, majd ezt követően dönt róla a MÁV, hogy engedélyezi vagy sem a munkát.

Az általunk megkérdezett szakember szerint nem feltétlenül jó ötlet a vasúti töltés „kicsinyítése”, hiszen annak alapvetően az az egyik funkciója, hogy csillapítsa a vonatok által okozott rezgéseket. Ha ehhez hozzányúlnak, jó eséllyel a Vörösmarty utcai házakban lakók szó szerint érezni fogják a változást. Ezen felül szintén a töltés feladata a pályaszakasz fizikai stabilitásának segítése is, ami nem elhanyagolható szempont egy olyan pályaszakasz esetében, ahol jelentős a teherforgalom.

Megkerestük a gyömrői önkormányzatot is az ügy kapcsán. Tóth János alpolgármester elmondta, Ők nem tervezik a töltés megbontását, éppen a biztonsági szempontokat figyelembe véve. Az alpolgármester szerint a napokban átadásra kerülő, önkormányzati forrásból megépített parkoló tud megoldást nyújtani a problémákra, hiszen amint ezt birtokba veszik az autósok, a környező utcákban jelentős parkolási korlátozásokat vezetnek majd be annak érdekében, hogy a parkoló autók ne zavarják sem ott az lakókat, sem pedig a közlekedést. Mindez érintheti majd a Vörösmarty utcát is – tette hozzá.
06:00, 12:00, 18:00, 20:39 - Gyömrő Info Magazin
06:18, 12:18, 18:18, 20:57 - Honvéd 7
06:34, 12:34, 18:34, 21:13 - A doktor
06:45, 12:45, 18:45, 21:24 - Turnébusz
07:45, 13:45, 19:45, 22:24 - Sztárportré 
08:07, 14:07, 20:07, 22:46 - Gyere ahogy vagy!