Három hónap alatt fordult 360 fokot a gyömrői képviselő-testület egy közlekedésszabályozási kérdésben, önmaga paródiáját produkálva.

Csütörtök reggel rendkívüli testületi ülésen döntöttek arról a gyömrői képviselők, hogy megszüntetik az Ernő utca Táncsics Mihály út Fürdő utca közötti szakaszán a decemberben elrendelt egyirányúsítást. Ez önmagában egy néhány tucat lakost érintő rövidhír lenne, de döntést megelőző események kifejezetten kellemetlen színben tüntetik fel a képviselőket.

Ritkán tapasztalható módon sikerült saját magából bohócot csinálnia a gyömrői képviselő-testületnek egy ártalmatlannak tűnő mellékutca-egyirányúsítás kapcsán. Decembertől március végéig előbb támogatták a lakossági kérést, majd megerősítették a decemberi támogatást, hogy aztán csütörtök reggel mindent visszacsináljanak, mintha mi sem történt volna.Legyen egyirányú, ne legyen egyirányú


A 2023 decemberi testületi ülésen Török Réka alpolgármester, egyben az érintett körzet képviselője terjesztette be a javaslatot, hogy a testület egyirányúsítsa az Ernő utcát a Táncsics Mihály út Fürdő utca szakaszon. Az alpolgármester akkor elmondta, több lakossági megkeresést kapott a témában. Eszerint a döntést az indokolja, hogy az utca keskeny, nehéz rajta a kétirányú közlekedés, amit nehezít, hogy gyermekintézmény is van az utcában. Ezen felül a domborzati viszonyok miatt nehéz a kikanyarodás a Táncsics Mihály útra, ráadásul sokan a sebességhatárokat sem tartják be. A képviselők ezeket mérlegelve egyhangúan támogatták az indítványt, az egyirányúsítás mellett pedig 30km/h sebességkorlátozást is elrendeltek.

Ahogy ez lenni szokott az ilyen ügyekben, természetesen nem mindenkinek nyerte el a tetszését a változás. Ezek a lakosok – mintegy negyvenen – aláírásukkal nyomatékosítva kérték a forgalmi rend visszaállítását. Talán a közelgő kampány miatt ezt a törekvést felkarolta Horváth István, a HEGY - egyébként körzettel nem rendelkező - képviselője, és az idén márciusi ülésen már javasolta, hogy vonják vissza a korábbi döntést, melyet az összes képviselővel együtt alig három hónappal korábban Ő maga is magszavazott.

Olyan érvek hangzottak el, mint hogy autóval több száz (!) métert kell kerülni az egyirányúsítás miatt, illetve, hogy a környező utcákat is érinti a változás a megnövekedett forgalom miatt. Mindez nagy meglepetés lehetett több képviselőnek, vagy csak egyszerűen nem foglalkoztak ezzel akkor, amikor decemberben megszavazták a forgalomszabályozást.„Vajúdtak a hegyek, és nevetséges egér születik….”


Márciusban aztán végül azt a megint csak egyhangú döntést hozta a testület, hogy fenntartják decemberi döntésüket, de a májusi testületi ülésen ismét tárgyalnak majd róla, értékelve az addigi tapasztatokat. Ha pedig szükségesnek látják, módosítanak a döntésen.

Horváth István végül nem bírt várni májusig, a HEGY képviselőivel rendkívüli ülést hívattak össze, ahol javasolta a decemberi döntés visszavonását. Az ülésen hatan vettek részt (Gyenes Levente és Tóth János előre bejelentett módon hivatali kötelezettségek miatt volt távol, Török Réka és Gyenes Dorottya pedig munkahelyi elfoglaltságok miatt), és végül megszületett a nagy döntés: visszavonják a korábbi döntésüket, megszüntetik az egyirányúsítást. Hogy a sebességkorlátozás marad-e, az nem derült ki az ülésen.

A tervek szerint a jövőben minden közlekedést érintő témában szakembereket vonnak majd be, és a tervek szerint a lakossági igényeket is összegyűjtve, 4-5 havonta tárgyalnak majd ezekről. Persze ez sem biztos, hogy valóban így lesz, mert Angyal Ágnes képviselő az áprilisi ülésre már indítványozott ilyen jellegű döntést, és bár elvileg erre is vonatkozna a szakember bevonása, illetve a hosszabb döntési időszak, de lehet, hogy e fölött meg szemet hunynak…Százezres pénzkidobás


A csütörtöki döntést követően várhatóan a jövő héten a városüzemeltetés eltávolítja majd a decemberben kihelyezett táblákat. Ezek beszerzésének és kihelyezésének költsége közel 200.000 forintra rúg, ennyit égetett el a testület egyetlen döntésével.

Megkerestük Gyenes Levente polgármestert a döntés kapcsán. A városvezető elmondta, szerettek volna részt venni az ülésen, kérte is a beterjesztő Horváth Istvánt, hogy más időpontot jelöljenek meg, de erre nem volt lehetőség. A polgármester kiemelte: mivel minden nap arra közlekedik Őt is érintette a döntés, és bár nem örült neki, de elfogadta, hogy kerülni kell. Szerinte meg kellett volna várni a májusig tartó időszakot, ahogy arról egyhangúan pár hete döntöttek is. A lakosok most azt látják, hogy a képviselők egy része, mint a szélkakas forgolódik, havonta hoz ellentétes döntéseket egyazon témában attól függően, hogy éppen kik fújják erősebben a szelet. Nem tartom kizártnak, hogy ha 2 hét múlva másik 34 lakos ír majd levelet, akkor megint máshogy dönt a többség, mert innen aztán nincs megállás, ha jönnek a lakossági beadványok – vetítette előre Gyenes Levente.

Egyelőre egy dolog biztos: megszűnt az egyirányúsítás az Ernő utcában.
06:00, 12:00, 18:00, 20:39 - Gyömrő Info Magazin
06:18, 12:18, 18:18, 20:57 - Honvéd 7
06:34, 12:34, 18:34, 21:13 - A doktor
06:45, 12:45, 18:45, 21:24 - Turnébusz
07:45, 13:45, 19:45, 22:24 - Sztárportré 
08:07, 14:07, 20:07, 22:46 - Gyere ahogy vagy!