Az elmúlt évek legintenzívebb és kétségkívül legdrágább választási kampányát folytatja Gyömrőn a Hajnal Egyesület Gyömrőért (HEGY). Úgy tűnik a szervezet vezetője Horváth István mindent egy lapra tett fel.


Közeledve a június 9-i önkormányzati választásokhoz lassan mindent bevetnek a kampányhajrában az induló pártok, szervezetek. Facebook posztok, fizetett hirdetések, molinók, plakátok és offline kiadványok mellett különböző elnevezéssel szerveznek rendezvényeket is. A Jó Itt Élni! Közösség nemrég a csütörtöki játszótéren tartott családi napot, míg a HEGY a hétvégén a központi parkban költött el pár millió forintot hasonló címen.

Az egyértelműen látszik, hogy a várost vezető JIÉ elsőszámú kihívója a tavaly májusi időközi választáson mindhárom körzetben nyertes HEGY lesz. A szervezet ehhez mérten kampányol, a korábbi választásokra nem jellemző nagyságban és költséggel. Ennek hátterét Horváth István adja, aki a szervezet elnöke, önkormányzati képviselője, és egyben polgármesterjelöltje is. Pályafutása fiatal kora ellenére is igen hosszú, nem ritkán botrányokkal tarkított.

Kétrészes életút bemutató cikksorozatunk első írása.

 

MDF, JESZ, HEGY

Horváth István 2014 óta tagja a gyömrői képviselő-testületnek. Mindezt úgy, hogy nyerni soha nem tudott, sem egyéni körzetben, sem polgármesterjelöltként. 2014-ben és 2019-ben is kompenzációs listáról jutott be. Előtte még nagyobban gondolkozott, és elindult a parlamenti választáson is. 2010-ben a Pest megyei 7-es számú evk-ban mérette meg magát, és lett utolsó: az MDF színeiben indulva végül 1355 szavazatot kapott, ami 3.52%-os eredmény volt. (A fideszes Pogácsás Tibor 24548 vokssal nyerte a körzetet)

A sikertelen MDF-es próbálkozás után pártot váltott Horváth, és az akkor létrehozott, sokak által MDF utódszervezetnek tartott Jólét és Szabadság Demokrata Közösség tagja, majd elnökhelyettese lett. Ebbéli minőségében mondott beszédet 2014. március 15-én, JESZ-MDF szövetség tábla előtt állva. A párt elnöke akkor az a Makay Zsolt volt, akivel azóta is szoros gazdasági kapocs köti össze a gyömrői polgármester-aspiránst. Erről később részletesen írunk majd.

Horváthnak a JESZ sem jött be, és úgy tűnt elege is lett az országos politikából, így a Hajnal Egyesület Gyömrőért égisze alatt maradt a helyi közéletnél. Ezt annyival egészítette ki, hogy képviselői munkája mellett a Szécsényi önkormányzat városüzemeltető cégének, a Szécsény Holding Kft-nek lett az ügyvezetője, ahonnan aztán botrányok közepette kellett távoznia.

A 2019-es önkormányzati választáson ismét csak listáról jutott be a testületbe, de a Gyenes Levente vezette önkormányzat kisegítette, és az önkormányzati tulajdonú, Gyömrőn vizet és csatornát szolgáltató DAKÖV Kft-nél kapott egy vezetői állást. A vízműnél vele együtt dolgozók szerint sok érdemi munkát ugyan nem végzett, de cserébe tisztességesen megfizették. Ekkoriban nem is volt problémája a városvezetéssel, sem a testületi üléseken, sem máshol.

A nagy fordulat akkor állt be, amikor a DAKÖV-nél megköszönték a munkáját, majd 2023. májusában az időközi választáson mindhárom körzetben Horváth jelöltjei nyertek. A Horváthot ismerő, vele együtt dolgozó forrásaink röviden csak így érzékeltették az akkor kialakult állapotot: úgy viselkedik, mintha már Ő lenne a polgármester.

Mindez meglátszik a képviselő-testület működésen is: estébe nyúló testületi ülések, elnapolt vagy épp havonta változtatott döntések jellemzik a mindennapokat. Ennek kapcsán Gyenes Levente polgármester korábban megjegyezte: bebizonyosodott, hogy csak egységben lehet a várost vezetni.


Trükkös plakátok, kamutanulmányok és JESZ-es haverok


A sors valahogy mindig úgy hozta, hogy ahol Horváth dolgozott, ott előbb-utóbb felütötte a fejét valami probléma. A 2014-es országgyűlési kampány során a JESZ olyan plakátokat helyezett ki közterületekre, melyen Makay pártelnök és Horváth István elnökhelyettes mellett szerepelt még a fideszes Pokorni Zoltán, a PM-es Szabó Tímea, valamint az LMP képviselője Széll Bernadett is. Apró szépséghiba, hogy utóbbi három erről nem tudott, és egyikük sem adott engedélyt a megjelenésre. A plakáton szereplő szlogent – „Hiszünk a szeretet és az összefogás erejében - szintén „lopta” Horváth pártja, hiszen ezt 2004-ben a Fidesz használta.

A meglehetősen sajátos, mondjuk úgy trükkös plakátok sem segítettek a JESZ-nek, a választáson mindössze 9925 voksot kaptak, ami 0.2%-os eredményt hozott számukra. Így aztán hiába szerepelt a párt listájának előkelő második helyén Horváth István, ezúttal sem jutott be a parlamentbe. A JESZ kapcsán később számos vád fogalmazódott meg, és még a kamupártok sorozatban is helyet kaptak. 

Sokáig nem szomorkodott, mert a Nógrád Vármegyei Szécsényben kapott munkát. A település akkori fideszes polgármesterének jóvoltából a város frissen létrehozott településüzemeltető cégének, a Szécsény Holding Kft-nek lett az ügyvezetője. Egy ilyen cégnek nyilván sokféle munkát kell elvégeznie, vannak köztük látványos és kevésbé látványos feladatok. Horváthnak végül egy egészen érdekes munkával sikerült az országos sajtóba bekerülnie: az általa vezetett cég 15 millió forintot fizetett ki két olyan tanulmányra, melyekről hamar kiderült, hogy plagizáltak. Vagyis jelentős részüket szó szerint más anyagokból vették át, és adták el sajátként. Az egyik ilyen tanulmány oldalankét szerény 370.000 forintért készült. A „speciális” tanulmányra pedig olyan cégekkel szerződött a holding, melyek közül az egyik tulajdonosa Makay Zsolt, korábbi JESZ elnök, Horváth párttársa volt.

Nem csak ebben a Magyar Narancs által egyébként részletesen feltárt ügyben tűnik úgy, hogy Horváth István szívesen foglalkoztatta egykori politikus társait, hiszen emellett a Szécsény Holdingál kapott állást Jagarics Ferenc, aki a JESZ választmányi elnöke volt.„Szerencsétlen véletlen”

A szécsényi plagizált tanulmányok botránya 2017 januárjában robbant ki, de az eltapsolt közpénz tízmilliók sem rengették meg Horváth ügyvezetői székét. Ezen felbuzdulva aztán újabb JESZ-es ismerős dörzsölhette a tenyerét: a Szécsény Holding Kft. közbeszerzés útján a Pro-Tech-Holz Kft-t bízta meg egy építőipari munkával, közel 200 millió forint értékben. A nyertes cég tulajdonosa akkor az a Jámbor Zoltán volt, aki korábban szintén Horváth párttársaként a JESZ képviselőjelöltje volt Győrben.

A Magyar Narancs akkor telefonon érdeklődött Horváthtól az újabb JESZ-es időkhöz köthető megbízásról, de az ügyvezető csak annyit mondott: Magyarország kis ország, és csak egy szerencsétlen véletlen, hogy épp egykori párttársa cégét bízták meg a munkával.

Mindezek tükrében minimum furcsa, hogy Horváth gyömrői önkormányzati képviselőként mennyit aggódik a szabályszerű közbeszerzések és megbízott vállalkozók kapcsán – véleményezte a fentieket egy, Horváth Istvánnal korábban együtt dolgozó ismerőse, aki a 2019-es önkormányzati választások után kikerült a csapatából.


A régi szép JESZ-es idők azonban azóta sem múltak el, hiszen Horváth a mai napig üzleti kapcsolatban áll egykori pártelnökével, Makay Zsolttal. Erről a szálról, ingatlanügyeiről, illetve arról, hogy Horváth és az általa vezetett HEGY vajon miért segíti és erőlteti ennyire az izrraeli hátterű, Kóczán-Újvárosként elhíresült kereskedelmi projektet következő cikkünkben írunk majd.

06:00, 12:00, 18:00, 20:39 - Gyömrő Info Magazin
06:18, 12:18, 18:18, 20:57 - Honvéd 7
06:34, 12:34, 18:34, 21:13 - A doktor
06:45, 12:45, 18:45, 21:24 - Turnébusz
07:45, 13:45, 19:45, 22:24 - Sztárportré 
08:07, 14:07, 20:07, 22:46 - Gyere ahogy vagy!