A jövőre induló gyömrői katolikus iskola hírének bejelentése kapcsán többen megorroltak Horváth Istvánra, aki magáénak tudta be a sikert.

Szerdán adott hírt róla a Váci Egyházmegye, hogy Marton Zsolt Váci Megyéspüspök egy gyömrői katolikus általános iskola alapításáról döntött. Az intézmény 2025 szeptember 1-jétől indul majd, és a templom melletti Prause József házban kap helyet, amit kibővítenek és átalakítanak a célnak megfelelően.

A legtöbben azonban nem az Egyházmegye hivatalos oldalán megjelent hírből tudták meg az iskolaalapítást, hanem Horváth István (HEGY) gyömrői polgármesterjelölt facebook oldaláról, ahol fizetett posztban osztotta meg az örömhírt.

Az ügy folytatását ismerve itt még kifejezetten visszafogottan írt a polgármesterjelölt, aki saját magától első szám harmadik személyben beszélve idézett:

„Az eredmény a helyi katolikus közösség érdeme, és a tagjaként magam is nagyon örülök ennek – mondta a hírt kommentálva Horváth István. – Közös akarattal valódi eredményeket lehet elérni. Meggyőződésem, hogy amit képes vagyok megtenni a szülővárosomért, azt kötelességem megtenni, függetlenül attól, hogy éppen ki vezeti a várost” – szólt a bejegyzés érintett része.

Sokan már ebből is arra következtettek, hogy Horváth járt közben, de legalábbis részese volt a döntés kiharcolásának. Ennél már sokkal egyértelműbben fogalmazott a HEGY választási programját tartalmazó print kampánykiadványban, amit már a poszt megjelenése, így az egyház hivatalos bejelentése előtt terjesztettek a városban.

Ebben így ír az ügyről:

„Amint azt a közelmúltban bejelentettem, sikeresen tárgyaltam arról, hogy Gyömrőn megalakuljon egy új, egyházi általános iskola, amely 2025 szeptemberétől indítja eső (sic!) osztályát.”


Itt már nincs kérdés, nyilvánvaló az olvasók számára, hogy a HEGY jelöltje intézte az iskolát. Csakhogy, mint kiderült ez nem igaz.

Megkeresésünkre a Gáborné Haáz Andrea, a Váci Egyházmegye kommunikációs vezetője azt írta, Horváth István nem tagja a javaslatot előterjesztő Egyházközségi Képviselőtestületnek, hivatalos tárgyalásokat pedig Virágh József plébánossal folytattak az iskola ügyében.

A kommunikációs vezető hozzátette: Horváth István valóban megkereste az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főigazgatóságának főigazgatóját, amikor hallott a tervekről és mint polgármester-jelölt – megválasztása esetén - támogatásáról biztosította azt.

Gáborné végül ismét leszögezte: a tárgyalási folyamatban az egyházközséget a plébános képviselte, Horváth István abban végig nem vett részt.


Felháborodtak a helyi közösség tagjai

Lapunk beszélt a Gyömrői Egyházközösség több tagjával. Volt, aki korábban nem is hallott az iskola terveiről, míg más ugyan tudott róla, de csak a tárgyalás tényét ismerték. Azt azonban többen is megerősítették, hogy az Egyházmegye kifejezett kérése volt, hogy senki nem kommunikálja a döntést és az egész ügyet addig, amíg a hivatalos egyházi oldalakon az nem jelenik meg. A legtöbben éppen ezen háborodtak fel, hogy Horváth már azt megelőzően írt róla a kampánylapban, majd fizetett facebook hirdetésében is.

Van, aki szerint egész egyszerűen kampánytémává silányította az egyházi iskola megvalósításának ügyét, mindezt úgy, hogy tudatosan semmibe vette az egyházmegye kérését. Más gyülekezeti tag pedig azon háborodott fel, hogy Horváth azt írta: Ő tárgyalta le az intézmény megvalósításának kérdését. Ez nem igaz, hiszen Virágh plébános úr volt az, aki éjt nappallá téve ezen dolgozott, István pedig egész egyszerűen szavazatszerzésre használja fel a saját egyházát – mondta lapunknak az úriember.

A jövő ősszel induló katolikus iskola kapcsán várhatóan a nyár folyamán készülnek el az épület felújítási és átalakítási tervek. Az önálló iskola felmenő rendszerben fogadja majd a diákokat, évfolyamonként egy, később két osztállyal, így a felnövekvő intézmény teljes, végső formájában 16 osztályos lesz.
06:00, 12:00, 18:00, 20:39 - Gyömrő Info Magazin
06:18, 12:18, 18:18, 20:57 - Honvéd 7
06:34, 12:34, 18:34, 21:13 - A doktor
06:45, 12:45, 18:45, 21:24 - Turnébusz
07:45, 13:45, 19:45, 22:24 - Sztárportré 
08:07, 14:07, 20:07, 22:46 - Gyere ahogy vagy!