Hétfőtől csak napi négy(!) órában intézhetik ügyeiket a lakosok a gyömrői okmányirodában, miután a Monori Járási Hivatal drasztikusan csökkentette a félfogadási időt. 

A hivatal honlapján, valamint az okmányiroda bejárati ajtaján is olvasható a tájékoztatás: május 8-tól megváltozik az ügyfélfogadási rend. Míg korábban hétfőn, kedden és csütörtökön 8:00-16:30 között, szerdán 8 és 18 óra között, míg pénteken 8 és 12:30 között várták az ügyfeleket, hétfőtől a felére csökken a nyitva tartás. Az új rend alapján szerda kivételével minden nap csak 8 és 12 óra között lehet ügyet intézni a gyömrői okmányirodában. Szerdán pedig 13 és 18 óra között. A tehát a korábbi heti 39 óra helyett csak 21-et tart nyitva okmányiroda.

Pedig 2015 telén még minden szép volt

2015 végén kapta meg a Pest Megyei Kormányhivatal Monori Járási Hivatala Gyömrő Város Önkormányzatától az egykori polgármesteri hivatali épületet. Nem csak hogy ingyen megkapták, de előtte alaposan fel is újították és átalakították a járási hivatal kérései szerint. Mindez nem véletlenül történt: ezzel szerette volna elérni a helyi városvezetés, hogy az okmányiroda megmaradjon Gyömrőn az akkor éppen zajló átszervezések közepette.  Akkor úgy tűnt, célba is ér a több tíz millió forintos beruházás, hiszen az átadó ünnepségen elégedetten tekintette meg az épületet Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője, valamint Szűcs Lajos a térség országgyűlési képviselője is. Részt vett az ünnepségen Husz Enikő Judit is, a Monori Járási Hivatal vezetője.


Az átadón még teljes volt az öröm (Gyenes Levente volt polgármester, Tarnai Richárd és Szűcs Lajos)


Ahogy az átadón készül képeken is látszik, akkor 10 munkaállomást hoztak létre az okmányirodában, valamint sorszámhúzó gépet is telepítettek a gyorsabb és kulturáltabb ügyintézés érdekében. Az ügyeiket intézni óhajtó lakosok számára nagy segítség volt a recepció is, ahol az ott dolgozók több információt is meg tudtak adni az érdeklődőknek, segítették az érkező ügyfeleket. Most recepciós hiányában rajzszöggel a falra erősített papírokon tájékoztatják az ügyfeleket, és a korábbi tíz helyett csak nyolc munkaálllomás van. Több milliós tartozás, majd létszámcsökkentés 

Amilyen vidáman indult az ügyfélfogadás, annál borúsabb lett a tavalyi évben. Bár a járási hivatal átvette a korábban önkormányzati foglalkoztatású ügyintézőket, idővel egyre többen „tűntek el” a korábbi gárdából. Volt, aki magától távozott, volt aki némi unszolásra állt tovább. A létszám folyamatosan csökkent, míg új szakembereket nem vett fel a járási hivatal vezetője. Mindeközben több, mint négy millió forintos tartozást halmoztak fel, mivel egy éven át nem fizették ki az épület közüzemi számláit, amit emiatt a gyömrői önkormányzat finanszírozott. Amikor cikket írtunk az ügyről, hirtelen néhány napon belül rendezte tarozását a Tarnai Richárd vezette kormányhivatal, holott addig az önkormányzat megkereséseire sem reagáltak.

A létszámhiány okozta problémákat tetézte, hogy kötelező továbbképzésre kell járniuk az okmányirodai dolgozóknak, akik emiatt hetente két napra kiesnek a munkából. Ezt megerősítette Husz Enikő Judit, a monori járási hivatal vezetője is, aki megkeresésünkre azt írta: jelenleg hat fő dolgozik a gyömrői okmányirodában, de közülük hárman hetente két-két napon oktatáson vesznek részt. Csak összehasonlításképpen: mielőtt a járáshoz került volna az okmányiroda, összesen 10 ügyintéző dolgozott ott. Most átlagosan naponta négy és fél. Pedig a lakosságszám nem csökkent, sokkal inkább növekedett.

Tarnai Richárd a megnyitón még minden működő állomást megtekinthetett
(fotó:Kormányhivatal)


A hivatalos adatok szerint 2017. január 1. és április 30. között 10.559 ügyfele volt a gyömrői okmányirodának. Ez napi szinten átlagosan 127 ügyfelet jelent. Ha átlagoljuk az ügyintézők számát is (hiszen a hatból hárman heti két nap oktatáson vesznek részt), akkor láthatjuk: egy nap egy ügyintézőnek átlagosan 26 lakost kell személyesen kiszolgálnia. Ez az eddigi 8 órás ügyfélfogadási időben óránként 3 ügyfelet jelentett, de hétfőtől a napi négy órában már legalább hatot. Kérdés, hogy bírják-e majd ezt a terhelést az amúgy is igencsak foglalkoztatott tisztviselők.

Több lakos már most is arra panaszkodott, hogy akár egy órát is kellett várni, mire sorra kerültek. Volt, aki másfél óra után megunta a várakozást és hazament.

A járási hivatal vezetője azt is elmondta, hogy nem csak a személyesen megjelenő ügyfeleket kell fogadniuk, hanem az „ügyiratban” megjelenőket is fel kell dolgozni. Állítása szerint mindkét típusú ügyfélforgalom drasztikusan megnőtt az utóbbi hónapokban, emiatt „hatalmas hátralékok keletkeztek az ügyiratok feldolgozásban”. Nyilván a feldolgozást nem segíti az sem, hogy a Monori kormányablak munkatársai közül öten vesznek részt képzéseken, ők ugye szintén rendre kiesnek a napi munkából. Husz Enikő szerint a Gyömrőn megjelenő ügyfelek kb. 40% nem is a Monori járásból, hanem a Vecsésiből érkezik. Hogy ez miként függ össze az ügyfélfogadási idő drasztikus csökkentésével, azt nem tudjuk. 

Husz Enikő szerint azonban nem kell aggódni az ügyfeleknek amiatt, hogy majdnem a felére csökken a gyömrői okmányiroda ügyfélfogadási ideje. Mint fogalmazott: „Tekintettel arra, hogy 10 km-s távolságban egy sokkal hosszabb ideig nyitva tartó Kormányablak is működik a járásban, így nem érzem problémának, hogy 4 nap délelőtt 1 nap délután biztosítunk személyes ügyintézési lehetőséget Gyömrőn.” Magyarán szólva, akinek nem felel meg az új rendszer, az menjen át Monorra ügyet intézni. Bár ez biztosan több időt vesz igénybe, és nyilván (úti)költségesebb is, de ez nem lehet probléma. Másfelől pedig ha többen mennek Monorra, akkor ott nőni fog a forgalom, míg Gyömrőn csökken, ami újabb lépés lehet a bezárás felé. Egyes vélemények szerint ez nem lenne ellenére a járási hivatal vezetőjének sem.

Néhány éve egyébként a Posta területi igazgatója mondta azt, hogy aki elégedetlen a helyi postával, az fizesse be a csekkeket Pesten. Őt később leváltották.

 

06:00, 12:00, 18:00, 20:26 - Gyömrő Info Magazin
06:25, 12:25, 18:25, 20:51 - Könyves percek
07:05, 13:05, 19.05, 21.31 - Csemetekert Gyermekszínház - Ludas matyi (ism.)
07:57, 13:57, 19:57, 22:23 - Gyere ahogy vagy!