Az Európai Unió csalás elleni hivatal (OLAF) éveken át vizsgálta a miniszterelnök vejének korábbi cégét érintő közbeszerzéseket. Most kiderült: Gyálon is súlyos szabálytalanságokat találtak a közvilágítás korszerűsítése kapcsán – erről az átlátszó.hu számolt be.

Gyál 2014 októberében nyújtott be pályázatot a közvilágítás korszerűsítésére. Még abban az évben decemberben megszületett a támogató döntés, majd februárban a támogatási szerződést is megkötötték. A város 260,4 millió forintnyi uniós pénzt kapott a feladat elvégzésére. A gyáli önkormányzat nyílt közbeszerzésére két cég jelentkezett: a Tiborcz Istvánhoz köthető ELIOS Zrt., valamint a Mezei-Vill Kft. Utóbbi ajánlatát érvénytelennek nyilvánították, így az egyébként drágább ajánlatot adó Elios nyerte el a munkát.

A miniszterelnök vejének egykori cége végül 193,6 millió forintért kötött szerződést a fideszes önkormányzattal.

Az OLAF megvizsgálta a gyáli projektet is, észrevételekről levelet is küldtek az önkormányzatnak. Ebben több olyan tényt említenek, melyek miatt azt javasolják: a magyar hatóságok emeljenek vádat az ügyben. Többek között kifogásolják, hogy a gyáli projekt-előkészítés tanácsadója az a Sistrade Kft volt, melynek tulajdonosa Hamar Endre szintén tulajdonos volt a projektmenedzsment-tanácsadást végző cégben is.

Az uniós ellenőrök arra is felhívták a figyelmet, hogy a Gyáli önkormányzat által beadott pályázati anyag egyik mellékletének szerzője az a Mancz Ivett volt, aki a későbbi győztes Elios Zrt. közvilágításért felelős igazgatója is egyben.

Az OLAF 2018. január 24-én újabb levelet írt a Gyáli önkormányzatnak, melyben arról tájékoztatták a település vezetését, hogy vádemelési javaslatot tesznek az ügyben.

Nem csak az Európai Unió Csalás Ellenes Hivatala lát problémákat a Tiborcz-cég ténykedése körül. Gyáli lakosok már tavaly ősszel fénymérést végeztettek, amiből kiderült, hogy egyes járdaszakaszokon sötét van, és nem megfelelő a LED-es közvilágítás fénye. 

(Fotó: gyal.hu)

A témában bővebben itt olvashatnak: atlatszo.hu
06:00, 12:00, 18:00, 21:29 - Gyömrő Info Magazin
06:25, 12:25, 18:25, 21:55 - Az orvos válaszol 11.rész
06:37, 12:37, 18:37, 22:07 - GyömrőSzínház - Csókos asszony
08:59, 14:59, 20:59, 00:29 - Gyere ahogy vagy!