Finoman fogalmazva is akadozva működik az ország jelentős részén a hulladékszállítás, mióta a kormányzat létre hozta az állam „kukacéget”, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-t. A lakosok ezzel a céggel állnak szerződésben, a szemétszállítási díjakat is neki fizetik.

Az NHKV „természetesen” semmilyen érdemi szolgáltatást nem végez, csupán begyűjti a pénzt, majd azt bizonyos szorzók alapján kifizeti a szállítást valóban elvégző szolgáltatóknak. Gyömrő és a térség esetében ez a szolgáltató a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft, mely összesen 67 településen van jelen szolgáltatóként. Értelemszerűen ennek a cégnek sincs minden érintett városban, faluban kapacitása ellátni a feladatot, ezért sok helyen alvállalkozókkal szerződik. Így van ez Gyömrőn és Monoron is, mindkét városban a városüzemeltető cég a szerződő fél, magyarán szólva valójában ezen cégek munkatársai viszik el a házaktól a szemetet.


A pénz göröngyös útja

Az NHKV Zrt. 2015-ös indulása után hosszú hónapokig nem volt képes számlát kiállítani a lakosoknak, egyes területeken egy évbe is beletelt, mire az első számlák megérkeztek. Persze a szolgáltatók és azok alvállalkozói addig is vitték a szemetet. Az NHKV számlázási rendszerének fejlesztését egyébként annak a Garancsi Istvánnak az érdekeltségébe tartozó cég nyerte, aki rendszeresen repteti Orbán Viktor miniszterelnököt magángépén futballmérkőzésekre. (Garancsi egyben a MOL Vidi FC tulajdonosa is)

Mire a számlázás beindult, már milliárdos tartozások halmozódtak fel az állami cégnél. Sajtóhírek szerint 2018 nyarán már a 13 milliárd forintot is meghaladó hiány mutatkozott. Az NHKV addigi elnök-vezérigazgatója távozott is posztjáról, na persze nem ezért, hanem mert államtitkári pozíciót kapott az Innovációs minisztériumban. A mindössze 32 esztendős Weingartner Balázs azóta többször elmondta: nem tudja hogyan keletkezhetett ekkora hiány.

 

Alvállalkozók a bajban

Bár mostanra már folyamatos a számlázás a lakosság felé, a helyzet koránt sem rózsás. Az adott szolgáltatók három havonta nyújthatnak be számlát az NHKV felé. Ezt bizonyos átfutási idő után hagyják jóvá, majd fizetik ki. A szolgáltató az így kapott pénzből tudja kifizetni azokat az alvállalkozókat, akik viszont nap, mint nap elvégzik a munkát, magyarán szólva elviszik a szemetet. Így történhet meg az, hogy egyes alvállalkozóknak 4-5 hónapnyi jogos kifizetéssel tartozik a szolgáltató, ami nem meglepő módon a csőd szélére, de minimum nehéz helyzetbe sodorja őket.

Önkormányzati cégek is érintettek, hiszen mint fentebb írtuk Monoron és Gyömrőn is (és még számos helyen) a városüzemeltető cég végzi el a feladatot alvállalkozóként.

Információink szerint Gyömrőnek 3-4 hónappal tartoznak, ami több tízmillió forintos hiányt jelent, de nincs ez másként Monoron sem, ahol szintén sok milliós a tartozás. Ezek a tartozások nehéz helyzetbe hozzák a cégek tulajdonosait, a pénzben amúgy sem dúskáló önkormányzatokat is. Mind Gyömrő, mint pedig Monor esetében úgy tudjuk, a napokban érkezett utalás a szolgáltatótól, de még mindig jelentős kintlévőséget görgetnek maguk előtt.

 

Lejáró szerződés, teljes tanácstalanság

Úgy tudjuk, hogy az év végén lejár a szerződése a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Kft-nek, és egyelőre nem történt előrelépés, eddig még nem tudtak megállapodni az NHKV-val a hosszabbítás ügyében. Vagyis alig egy hónnappal az év vége előtt még senki nem tudja lesz-e szolgáltató, aki elviszi majd januárban a szemetet az érintett 67 településről. Múlt héten az érintett polgármesterek részvételével a DTKH tartott egy társulási ülést. Mezey Attila Gyömrő polgármestere ennek kapcsán közösségi oldalán azt írta: a 600 000 lakost ellátó szolgáltatónk nem vázolt fel túl rózsás képet a jövőről. Krónikus pénzhiánnyal küzdenek, ezért pengeélen táncol a szolgáltatás léte. Jelenleg december végéig látja biztosítva a munkájukhoz szükséges pénzt.”

A polgármester bejegyzése megerősíti azokat az információkat, miszerint a bedőlés határán van a szolgáltató. Arról már korábban is hallani lehetett, hogy jövőre várhatóan a felére csökkentik a zöldhulladék-szállítási napokat, ami szintén komoly gondokat okozhat majd a lakosoknak. Mindez viszont eltörpül amellett, hogy jelenleg senki nem tudja, lesz-e egyáltalán szolgáltató januárban.


A szolgáltató hallgat, a polgármesterek aggódnak

Természetesen szerettük volna megtudni az érintettek véleményét is a kialakult helyzetről. Hetekkel korábban emailben kerestük meg a DTKH vezetését, de semmilyen választ nem kaptunk. Végül szerdán sikerült telefonon beszélni a cég egyik alkalmazottjával, de kérdéseinkre illetékesség hiányában nem tudott válaszolni. Mint mondta: egyedül Agatics Roland ügyvezető nyilatkozhatna, de Ő épp most utazott el két hétre, és nem tudják elérni.

Több polgármestert is megkerestünk kérdéseinkkel, de Ők sem akartak a témában nyilatkozni. Volt, aki azt mondta, nem „szeretné magára húzni az ügyet”, mivel nincs hozzá köze, míg más attól tartott, ha elmondja a véleményét, akkor „bottal ütheti az önkormányzati cég a tartozás nyomát”.

Kérdés, ha valóban a legrosszabb forgatókönyv áll elő, ki fog a lakosoknak szólni januárban.
06:00, 12:00, 18:00, 20:58 - Gyömrő Info Magazin
06:31, 12:31, 18:31, 21:29 - Szemtől szemben - Petőné Vizi Valéria
06:48, 12:48, 18:48, 21:46 - Könyves percek
07:23, 13:23, 19:23, 22:21 - Az orvos válaszol 19. rész
07:30, 13:30, 19:30, 22:29 - Sporttárs : Lukács Sándor
08:00, 14:00, 20:00, 22:59 - Egy falat kenyér... - Várkonyi Attila
08:29, 14:29, 20:29, 23:27 - Gyere ahogy vagy!