Szombaton megkezdődött az októberi önkormányzati választás kampányidőszaka. A leendő jelölteknek szeptember 9-ig van lehetőségük a támogató aláírások összegyűjtésére és leadására.

Hivatalosan a választás napját megelőző 50. napon kezdődik a kampányidőszak. Miután a köztársasági elnök október 13-ra írta ki az önkormányzati választást, augusztus 24-én éjfélkor megkezdődött a kampányidőszak, ami október 13-án 19 óráig tart. A jelöltek és jelölőszervezetek a vonatkozó jogszabályban rögzített módon kampányolhatnak, plakátokat, molinókat helyezhetnek ki a közterületekre, valamint online és offline kiadványokat adhatnak ki.

Első lépésként a Helyi Választási Bizottság által korábban már meghatározott támogató aláírásokat kell összegyűjteni. Gyömrőn a polgármester-jelölteknek 300, míg a körzetes képviselőknek 19-23 aláírás a minimum. A leadott aláírásokat a Helyi Választási Iroda ellenőrzi, és ha mindent rendben talál, akkor hivatalosan is nyilvántartásba veszi a jelölteket. Az ajánlásokat legkésőbb szeptember 9-ig kell leadni, így - a jogorvoslati időket is beleszámítva – nagyjából szeptember második hetére lesznek hivatalos polgármester- és képviselőjelöltek, akik felkerülhetnek a szavazólapokra október 13-án.

A független jelöltek és jelölőszervezetek szombat reggel óta vehetik át az ajánlóíveket, melyekkel gyűjthetik az aláírásokat. A gyömrői Helyi Választási Iroda vezetőjének tájékoztatása szerint eddig három szervezet élt a lehetőséggel:a Hajnal Egyesület Gyömrőért, a Jó Itt Élni! Közösség, valamint a Gyömrő 2000 Kör – Fidesz páros, akik közösen állítanak jelölteket.

Gyömrőn (még) sok a kérdőjel

Amit Gyömrő esetében biztosan tudni lehet, hogy a jelenlegi önkormányzati képviselő Horváth István vezette Hajnal Egyesület Gyömrőért (HEGY) mind a 8 körzetben indít képviselőjelöltet, míg polgármester-jelöltjük Horváth István lesz. A leendő jelöltek már szombaton megkezdték az aláírások gyűjtését, amit vasárnap reggel a piacon folytattak.

Az alig egy éve létrejött Jó Itt Élni! Közösség polgármester-jelöltje a várost korábban 15 éven át vezető, ám büntetőügye és elmarasztaló ítélete miatt posztjáról 2017 januárjában lemondott Gyenes Levente, képviselő-jelöltjeik között pedig több jól ismert helyi vállalkozó és közéleti személy is megtalálható. Vasárnap a jelöltek már a piacon gyűjtötték az aláírásokat, miután szombaton éjjel plakátoltak a városban.

A várost 2002 óta vezető Gyömrő 2000 Kör jelöltjeiről egyelőre nincs információ. Mezey Attila jelenlegi polgármester néhány hete a SIGNAL televízióban azt mondta, elindul a polgármesteri tisztségért, de további információkat csak későbbre ígért. Mostanra annyit szinte bizonyosan tudni, hogy a korábbi független civil szervezet a legnagyobb kormánypárt helyi szervezetével közösen állít jelölteket.
Szűcs Lajos a térség országgyűlési képviselője, egyben a Fidesz választókerületi elnöke néhány napja már facebook oldalán jelezte: támogatják a jelenlegi gyömrői városvezetést. Ezt látszik megerősíteni a közös jelöltállítás ténye is. Végleges és biztos információkat azonban még nem tudni, hiszen meglepő módon sem közterületi kampánnyal, sem online jelöltbejelentéssel nem jelentkezett még sem a 2000 Kör, sem pedig a Fidesz, mint ahogy az aláírásgyűjtést sem kezdték meg. A Gyömrő 2000 Kör hivatalos facebook oldalán utoljára június 7-én posztoltak, azóta nem jelent meg semmi.

A Területi Választási Bizottság nyilvántartásba vette a Számít6sz Rám egyesületet is, így várhatóan Ők is hamarosan átveszik az ajánlóíveket, és megkezdik a kampányt. Úgy tudjuk ennek az egyesületnek a színeiben indulhat el Szabó Zsolt, aki jelenleg a Gyömrő 2000 Kör önkormányzati képviselője. Információnk szerint a napokban Ők is bejelentik jelöltjeiket, akik közül kettő már ismert: Jaksa János és Gregus-Melczer Andrea. Előbbi Szabóhoz hasonlóan a Gyömrő 2000 Kör tagja volt, de néhány hete kilépett. Indoklásában azt írta: nem tud azonosulni a 2000 kör politikai párttal való összekapcsolásával.

Erősen kérdéses az eddig biztosra vett ellenzéki összefogás is. Korábban több helyről is azt az információt kaptuk, hogy - Üllőhöz hasonlóan –egy helyi civil szervezetet támogat majd a Jobbik, az MSZP és a Momentum is, ám egyelőre ennek bejelentése késik, mint ahogy önálló jelölteket sem állítottak még.

Persze minden szervezetnek vagy független jelöltnek van még ideje az aláírások összegyűjtésére, azoknak pedig erre sincs szükségük, aki csupán támogatnak egy jelöltet vagy jelölőszervezetet.FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenését követően Mezey Attila a Gyömrő 2000 Kör polgármester-jelöltje telefonon arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy minden körzetben állítanak jelöltet, akik már megkezdték a támogató aláírások gyűjtését. Hozzátette: bár tervezték, de végül nem adnak ki tájékoztató kiadványt, az erre szánt pénzt a Fekete István Átalános Iskola alapítványának ajánlják fel. A regnáló polgármester kiemelte: Szabó Zsolt már nem a Gyömrő 2000 Kör képviselője, mivel korábban kizárták Őt az egyesületből.

06:00, 12:00, 18:00, 20:59 - Gyömrő Info Magazin
06:13, 12:13, 18:13, 21:13 - Önkormányzati félóra - Gyenes Levente
06:40, 12:40, 18:40, 21:39 - Szemtől szemben - Hajdú András
07:12, 13:12, 19:12, 22:11 - Könyves percek
07:34, 13:34, 19:34, 22:34 - A doktor
07:41, 13:41, 19:41, 22:47 - Honvéd 7
07:52, 13:52, 19:52, 22:54 - Sporttárs - Tóth József
08:29, 14:29, 20:29, 23:30 - Gyere ahogy vagy!!